Slika nije pronađena

Njam njam! Nećeš uzeti ruž za usne i odgristi komadić, ali svejedno će tijekom tvog života dobra količina njega završiti u tvom organizmu. Nije čudno da se to događa, ali količina o kojoj se radi ipak nije nešto što itko od nas očekuje čuti.

Jedan od najštetnijih make up proizvoda koji se može naći u tvom organizmu je – ruž za usne. Proizvođači šminke stalno naglašavaju kako se trude smanjiti udio metala u tim proizvodima, ali i dalje je tu. Količine metala, konzervansa i umjetnih bojila u ruževima ne smiju ugroziti zdravlje. Hrvatsko zakonodavstvo propisuje da u ružu može biti 10 mikrograma olova po kilogramu. Analiza ruževa koju je odradio HRT je pokazala da količina olova u njima nije izvan dopuštene granice, piše magazin.hrt.hr. Što je utješno. Ovu su analizu odradili zbog podatka o tome koliko kilograma ruža cure pojedu tijekom svog života. Radi se od 4 do 6 kilograma!


Što se ne čini toliko puno, ali kada se sjetiš da je u pitanju ruž za usne... Ovisno o sastavu ruža, većina žena dnevno unese u organizam oko 15 mikrograma olova. Kvaliteta nije povezana s cijenom. Studije su pokazale, kao i analiza HRT-a, kako jeftini ruževi nemaju nužno veću koncentraciju olova i drugih štetnih sastojaka, piše magazin.hrt.hr.


Foto: Shutterstock.com – NDT/ Giphy

M.T./ Izvor

Pogledajte još:

Je li tvoj dečko kriv ako si nabacila koji kilogram viška? Jedan od najčešćih uzroka debljanja je...

Predmet koji djevojke koriste svaki dan je prljaviji i ima više bakterija čak i od WC školjke!

Sjedenje na wc-u, pranje zubi ili čekanje u redu: Otkrij koliko vremena tijekom života potrošiš na ovakve stvari

cure tijekom života organizam Ruž za usne

Još vijesti