Slika nije pronađena

Kodein, prometazin, dekstrometorfan i drugi naoko bezazleni sastojci lijekova protiv kašlja i alergija među mladima se sve češće koriste kao ključni sastojak za samostalno 'miksanje' tzv. rekreativnih droga.

Jedna od takvih, 'Purple Drank' ili  ljubičasto piće, u opticaju je među adolescentima već nekoliko godina, a dobiva se miješanjem sirupa protiv kašlja u većim dozama od dozvoljenih, i sokova poput Spritea piše Novi list.

Francuska Nacionalna agencija za sigurnu primjenu lijekova i medicinskih proizvoda (ANSM) upozorila je farmaceute i druge zdravstvene djelatnike na ponovnu učestalu pojavu takvih pripravaka, koje su kao rekreativnu drogu kreirala djeca starija od 12 godina i adolescenti, a sastoje se od kodeina i prometazina, bilo u obliku sirupa, komprimiranih oblika ili drugih peroralnih otopina. Kodein je opijat indiciran za djecu iznad 12 godina i odrasle za liječenje kašlja ili boli, a prometazin antihistaminik koji se primjenjuje za liječenje alergijskih reakcija i kod povremene nesanice.

Ne radi se o novom fenomenu. ANSM još 2013. skrenula pozornost na zlouporabu lijekova među mladima, koji su u kućnoj radinosti počeli od bezreceptnih lijekova spravljati opasne koktele koji izazivaju ovisnost. Od tada se  uporaba ove droge širi među mladima, a prema izvješću Komisije za sedative i psihotropne lijekove iz rujna 2015. godine, pojedine reperske grupe i sportaši promicali su ovaj pripravak, navode u Hrvatskom farmaceutskom društvu

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Foto: Shutterstock
Izvor: Novilist.hr
I.N.

Pročitajte još:

Zastrašujuće: aplikacija otkriva kako će tvoje lice izgledati ako se drogiraš

Tinejdžerica ostala u kolicima nakon samo jedne tablete ecstasyja

Upoznajte Molly, novu drogu koja se širi među tinejdžerima

sirup Droge mladi

Još vijesti