Slika nije pronađena

Debata oko teme kada bi se trebala početi ukrašavati kuća, okućnica i vanjski javni prostori traje oduvijek i trajat će zauvijek, ali generalno, primjerenim se smatra početi kititi uoči Adventa. Međutim, nakon što pročitate riječi psihoanalitičara Stevea McKeowna, mogli biste promijeniti mišljenje i odlučiti kititi već sada!Zašto? 'Jer, u svijetu punom stresa i izvora anksioznosti, ljudi vole raditi ono što ih uveseljava, a većinu uveseljava prisjećanje na obiteljske uspomene iz djetinjstva. Dekoracije su samo način na koji mnogi bude te zaboravljene magične osjećaje, a njihovo ranije postavljanje produžuje period veselja', rekao je McKeow, kako piše Diply.

Psihologinja Deborah Serani dodaje da (pred)božićno ukrašavanje stvara neurološki pomak koji može proizvesti sreću... 'Sve što je drukčije od naše svakodnevice, našeg prosječnog dana, podražuje naša osjetila koja dalje procjenjuju je li to ugodan podražaj ili ne. Dekoriranje izaziva dopamin koji je još znan i kao osjećaj sreće'.

Zašto baš božićne radnje izazivaju izlučivanje dopamina? Osim što je tada trpeza bogatija nego ikad, vesele boje su posvuda, obitelj je na okupu i javlja se osjećaj nostalgije, potvrđuje psihoterapeutkinja Ann Morin. 'Nostalgija nam omogućuje da se prisjetimo prošlosti i shvatimo tko smo', rekla je za Unilad. 

Za sve koji u djetinjstvu nisu doživjeli puno lijepih trenutaka, upravo je Božić vrijeme kada ih najlakše mogu stvoriti. Upravo zato je dobro početi što ranije s pripremom i dekoriranjem kuće -  kako biste stigli izbrisati iz sjećanja sve ono ružno i stvoriti dovoljno dopamina.


Pa što čekate? Dekorirajte i budite sretni – to barem nije teško.

via GIPHY


Foto: Pixabay/Giphy

M.Z.

Provjeri još...

11 situacija koje razumiju samo pravi fanovi Božića – jesi li i ti jedan od njih?

[HOROSKOP] Sedam znakova opsjednutih Božićem – je li i tvoj jedan od njih?

Za one koji Božić ne mogu dočekati – riješite mozgalicu i prikratite si vrijeme [TEST]

Božić dekoracije fun fact sreća

Još vijesti