Slika nije pronađena

Istraživanje je pokazalo da većina biciklista ne koristi svjetla niti reflektirajuću odjeću prilikom vožnje na biciklu što ugrožava njihovu sigurnost u prometu.

Kako bi spriječili tragedije, a istovremeno nešto naučili, Srednja strukovna škola u Varaždinu se udružila sa Sindikatom biciklista iz Zagreba i udrugom Varaždinski biciklisti na hvalevrijednom projektu 'Sjajim u mraku' čiji je zadatak promijeniti ponašanje sudionika u prometu.


Varaždinski srednjoškolci su dobili priliku dizajnirati i proizvesti reflektirajuću opremu koja će biti atraktivna, funkcionalna i praktična za nošenje.  U projekt su uključeni 4L razredi, smjerovi grafički dizajn (a s njima sudjeluje i 3L razred), dizajn odjeće te drvni dizajn. 'Zadatak grafičkih dizajnera je osigurati i dizajnirati sav popratni materijal u vidu letaka, plakata, printeva na majicama, a drvna struka tj. drvni dizajneri će izraditi paviljon u kojem će se projekt prezentirati, tako da je to mahom spoj svih zanimanja u jednom projektu' objašnjava nam Ana Detoni, profesorica strukovne nastave.

Učenici su zadovoljni jer je pred njih stavljen veliki izazov i prvi puta dizajniraju nešto poštujući pravila koja vladaju u stvarnom svijetu, svijetu konfekcije: 'Učenici sami daju prijedloge i rješenja u vidu skica i projektnih crteža i ti predmeti će se izraditi u školskoj radionici. Djeca sama osmišljavaju predmete i njihov izgled pod našim mentorstvom . Imaju točno određene i zadane gabarite, uvjete i moraju se toga držati. Ovo im je prvi veliki dizajnerski posao' otkriva njihova profesorica.


Iako učenici Srednje strukovne škole i inače imaju dosta praktičnih zadataka, ovaj je poseban jer sudjeluju u stvarnoj simulaciji posla za koji se obrazuju: 'Mogu osjetiti kako je to raditi za masu. a ne kreirati samo kolekcije i moraju se maknuti iz vlastite likovnosti kako bi zadovoljili želje svojih klijenata, tako u stvarnosti funkcionira svijet. Bilo bi dobro kad bi se moglo to proširiti, da isprobaju kako je raditi kostime za predstave, možda pomoći kojem obrtniku u osmišljavanju kolekcija, redizajnirati primjerice zaštitna odjela, jakne, kape i poslovati s raznim firmama u području dizajna.' zaključuje Detoni.

Nadamo se da će ovaj projekt poslužiti kao primjer i drugim školama te potencijalnim partnerima.

Foto: screenshot HRT
I.N.

Pročitajte još:

Srednjoškolci na Smotri Sveučilišta: 'Još se dvoumim između fakulteta, ali tu definitivno treba doći'

Darovala je kosu djeci oboljeloj od malignih bolesti – upoznajte posebnu tinejdžericu Niku

Pomaže Romima, beskućnicima i invalidima: Nikolina je dobitnica nagrade Luka Ritz

Učenici oprema promet dizajniranje sigurnost biciklisti

Još vijesti