Slika nije pronađena

Martha Vrbanjac Posilović ima 13 godina, a proglašena je Knjižnice Grada Zagreba dodijeli su joj titulu najčitateljice jer je u godinu dana pročitala 241 knjigu.

Osnovna škola Otona Ivekovića u Zagrebu može biti ponosna na svoju učenicu; nije mala stvar pročitati preko 200 knjiga sa samo 13 godina. Martha u školi najviše voli engleski i likovni, a lektire joj, očekivano, ne predstavljaju problem.

Ako se ne druži s prijateljima i ne crta, ovu iznimnu 13-godišnjakinju vjerojatno ćete zateći s knjigom u ruci. Za razliku od vršnjaka koji najčešće trebaju poticaj za čitanje, Martha je u petom razredu samoinicijativno uzela Deklaraciju Gemme Malley i zaljubila se.

Da nema toliko obaveza, Martha bi vjerojatno pročitala i više od 200 knjiga godišnje, ali školski raspored to joj ne dopušta pa uglavnom čita navečer, a prije škole si eventualno priušti kakav strip.

Brojni Marthini vršnjaci imaju problema s čitanjem lektira jer ih smatraju `dosadnima`, no ona kaže kako se ne slaže u potpunosti s tom tvrdnjom, ali da poštuje tuđe mišljenje.


Znanstveno - fantastične knjige su joj najdraži žanr, a svojim vršnjacima predlaže da svakako pročitaju Greška u našim zvijezdama pisca Johna Greena, Kradljivicu knjiga Marcusa Zusaka i Deklaraciju Gemme Malley. `Knjige za mene predstavljaju radost i veselje jer svako čitanje donosi novu avanturu` zaključuje Martha.

Knjižnice Grada Zagreba kroz svoj projekt s najčitateljem žele poticati čitanje knjiga kod djece starije osnovnoškolske dobi. `Najčitatelj godine` postoji od 2001. godine, a svake godine pobjednici dobiju korisne nagrade poput kompleta knjiga, besplatnu članarinu u knjižnici do punoljetnosti i drugo.


Osim Marthe, najčitatelj godine je i osnovnoškolac Josip Prpić koji je pročitao 248 knjiga.

Više o ovom projektu možete pročitati ovdje.

Foto: Knjižnice Grada Zagreba

I.P.

Pročitajte još:

Dokazano: zašto je čitanje dobro za zdravlje

Muke po knjigama: kako se osjećaš ako si ovisna o čitanju, a tvoji prijatelji nisu

Ne skida se i ne snima selfije: tinejdžerica ima 30 tisuća followera jer čita knjige!

najčitatelj godine martha vrbanjac posilović čitateljica

Još vijesti