Slika nije pronađena

Mladost je uistinu čudno doba, u kojem se intenzivno i snažno proživljavaju mnoge promjene i osjećaji te se ponekad i na težak način upoznaje sa svijetom.

No, zasigurno će se mnogi od vas složiti da je u isto vrijeme to i razdoblje velikog poleta i sreće, koji svaki novi dan pretvaraju u avanturu, a slično su izgleda smatrale i neke slavne osobe, čija imena danas nalazimo u povijesnim knjigama.

Tako su naš svijet mijenjali i tinejdžeri, koji su bez obzira na svoje godine, uistinu radili velike stvari te razmišljali na jedan sasvim originalan i novi način. U društvu ovih posebnih mladih dama našao se i jedan genijalac, a o kome se sve radi, provjerite zajedno s nama:

Anne Frank

Ova mlada djevojka bila je žrtva holokausta, a nakon njezine smrti objavljen je dnevnik, u koji je Anne zapisivala mnoge stvari iz svojeg svakodnevnog života zaljubljene tinejdžerke, ali i potresna svjedočanstva o ratnim užasima, koji su zadesili njezinu obitelj. Anna je umrla u koncentracijskom logoru Bergen- Belsen početkom 1945. godine, a njezin je otac dvije godine kasnije pronašao dnevnik, nakon čije je objave cijeli svijet dobio priliku upoznati Annu, kroz njezine vlastite riječi.


Nadia Comaneci

Kada je riječ o gimnastici, malo koje ime izaziva poštovanje kao Nadijino, jer upravo je ona sa samo 14 godina osvojila maksimalni broj bodova na Olimpijskim igrama u Montrealu 1976. Ova talentirana sportašica trenirati je počela već sa šest godina, a na spomenutom je natjecanju osvojila čak pet medalja.

Louis Braille

Dječak Louis rođen je u Francuskoj u 19. stoljeću, a nakon opasne infekcije oka sa samo tri godine izgubio je vid. Kako je još kao dječak htio nastaviti sa svojim školovanjem, već sa deset godina zaradio je stipendiju te započeo pohađati školu za slijepe, u kojoj je najviše uživao u satovima književnosti.


Kako je brzo poželio i sam pročitati neka od najpoznatijih djela, nabavio je točkasto pismo, kojim su se služili vojnici kako bi mogli čitati noću i to tako što su prstima prelazili preko točaka koje su označavale slova. Louis je odlučio ovaj izum pojednostaviti, pa je tako sa samo šesnaest  godina izumio sustav čije su istaknute točke davale slova, brojeve i matematičke znakove tekoje su slijepi s lakoćom mogli napipati, otvorivši im time jedan posve novi svijet.

Mary Shelley

Ova poznata engleska autorica iz 19. stoljeća bila je kćer filozofa Williama Godwina i poznate feministkinje Mary Wollstonecraft, a svoj prvi roman napisala je još kao djevojčica. Sa samo osamnaest godina započela je rad na svom poznatom djelu 'Frankenstein or The Modern Prometheu', a ova horor priča i danas je velika inspiracija umjetnicima iz svijeta književnosti ali i filma.


Jeanne d'Arc

Ivana Orleanska živjela je u petnaestom stoljeću i smatra se najvećom francuskom nacionalnom  junakinjom. Rodila se u skromnoj seljačkoj obitelji u Domremyju, a 1428. godine počela je tvrditi da su joj arhanđeo Mihael, sveta Katarina i sveta Margareta rekli kako mora otići u Chinon na dvor kralja Karla VII, kako bi mu pomogla da otjera Engleze iz Francuske.

On joj je na kraju povjerio misiju spašavanja Orleansa od engleske opsade, koji je Ivana zahvaljujući velikoj hrabrosti uspjela obraniti. Nakon što su je kasnije zarobile burgundske snage, predana je Englezima, koji su je osudili na smrt te ju spalili na lomači kad joj je bilo samo devetnaest godina. Godine 1920. proglašena je sveticom.

Sonja Curi

tinejdžeri zanimljivo