Slika nije pronađena

Ne može uvijek sve biti bajno i krasno, dogodi se povremeno da te nešto iznervira i izbaci iz takta. U takvim se u situacijama nekome treba požaliti, osim što ti je tada malo lakše, možeš dobiti i savjet kako se nositi s tim problemom.

Istraživači sa Sveučilišta Stanford u jednom su istraživanju koje su proveli još 1996. godine odlučili provjeriti ima li kakav utjecaj na nečiji mozak ako se ta osoba stalno žali i gleda na situacije u negativnom svjetlu. Rezultati koje su dobili su pokazali nešto zanimljivo, mogli bi te čak i inspirirati da se počneš žaliti manje nego do sada. Glavni rezultat koji su dobili bio je da ako se žališ ili slušaš nekoga kako se žali, po 30ak minuta svaki dan, to može napraviti štetu tvom mozgu. Pronašli su vezu između dugotrajnih stresnih iskustva ili dugotrajne izloženosti hormonima nastalim tijekom stresa i smanjenja hipokampusa (što je područje mozga koje ima najveću odgovornost pri stvaranju novih sjećanja i pohranjivanju kolekcije dugoročnog pamćenja). Ukratko, s vremenom zbog žaljenja postajemo gluplji.

via GIPHY


Upozorili su ljude na ovo jer se pokazalo da se svaka osoba u prosjeku žali svaki dan i to od 15 do 30 puta.

U redu je požaliti se na nešto što te smeta, ali ono što treba slijediti nakon žaljenja je neki konstruktivni prijedlog kako riješiti problem. Ako samo prigovaraš i ne dotičeš se načina i rješenja tog problema, trebaš poraditi na tome da uvijek uključiš i neki prijedlog na koji ti misliš da će se problem riješiti.

Foto: Freepik – freepik/ Giphy

M.T.

Pogledajte još:

Ako se zamažeš dok jedeš, to je dobra stvar jer govori nešto odlično o tebi!

Ovo će te malo rastužiti – istraživanje je pokazalo što polovica tvojih prijatelja stvarno misli o tebi

Olako blokiranje ljudi na društvenim mrežama pokazuje nešto zanimljivo o tvojoj osobnosti

Istraživanje utjecaj žaljenje Redovito

Još vijesti