Slika nije pronađena

Superodlikaši su učenici koji su postigli opći uspjeh u svim višim razredima osnovne škole 5,0. U RH ih ima oko 4,9% u svakoj generaciji i duplo je više među njima djevojaka.

Pokazali su to rezultati izvješća baziranog na podacima o preko 46 tisuća učenika koji su u školskoj godini 2012./2013. završili osnovnu školu, a kojim su se u svojem istraživanju pozabavili Boris Jokić i Zrinka Ristić Dedić s Instituta za društvena istraživanja, piše tportal.

Gledano po gradovima, najviše superodlikaša ima u Varaždinu (8,99%), pa u Zagrebu (7,72%), u Velikoj Gorici (7,17%), zatim u Osijeku (6,54%). Top 10 gradova s pripadajućim postotkom superodlikaša pronađite u tablici broj 1.


Tablica 1.

Ako proučavamo njihovu zastupljenost po županijama, najviše ih ima u Gradu Zagrebu (7,72%), pa u Međimurskoj županiji (6,36%), Vukovarsko-srijemskoj, (5,48%) a zatim u Varaždinskoj županiji (5,46%). Sve županije poredane po postotku superodlikaša pronađite u tablici broj 2.


Tablica 2.

Od njih ukupno 4,9%, čak 94,1% upisuje gimnazijske programe. Više od polovice upisuje opću gimnaziju, nešto manje njih prirodoslovno-matematičku, zatim jezičnu i klasičnu gimnaziju. Osim u gimnaziju, ekstremno uspješni učenici pohađaju srednjoškolske programe zdravstva, ekonomije i elektrotehnike. 

Cura je među superodlikašima znatno više – čak 68,4%! Evo kako izgleda spolna struktura...


No, Jokić i Ristić Dedić smatraju da bi opći uspjeh (kao prosjek zaključnih ocjena) trebalo ukinuti jer nije valjan pokazatelj onoga što ustvari jest pojedini učenik, ne ukazuje na jake i slabije strane učenika, njihove interese i potencijale. Oni predlažu razvijanje novog modela upisa u srednje škole koji bi veću vrijednost pridavao ocjenama iz onih predmeta koji su relevantni za nastavak obrazovanja i omogućio organiziranje prijemnih ispita na temelju kojih bi učenici mogli biti rangirani. Ukratko, predlažu usvajanje Okvira za vrednovanje procesa i ishoda učenja u osnovnoškolskome i srednjoškolskome odgoju i obrazovanju izrađenog u okviru Cjelovite kurikularne reforme.

Tada se više ne bi pitali...

via GIPHY


Foto: Institut za društvena istraživanja/tportal/Shutterstock/Giphy

M.Z.

Provjeri još...

Srednjoškolci iz ovih hrvatskih gradova slabo čitaju i slušaju cajke

Neke srednje škole uvode prijemni ispit – za upis ti više neće biti dovoljan ni 5,0 prosjek!

Prosječni hrvatski učenik pije, puši, ali je tjelesno aktivan i ima dobar odnos s roditeljima

Hrvatska prosjek osnovna škola uspjeh superodlikaši

Još vijesti