Slika nije pronađena

U Zadru se dogodio stravičan slučaj internetskog zlostavljanja djevojčice o čemu izvide provodi policija. U jednoj gradskoj osnovnoj školi, eksplicitne fotografije obnažene osmašice snimio je mobitelom njezin momak, a nakon što su se posvađali, podijelio je slike preko mobitela vršnjaka, koje su daljnjim dijeljenjem postale dostupne većem broju maloljetnika.

Slučaj su prijavile djevojčica i njezina majka nakon čega je pokrenuta istraga. Roditelji kojima su djeca pokazala fotografije vršnjakinje, ostali su šokirani jer nisu mogli ni u snu pomisliti da bi se tako nešto moglo dogoditi već u osnovnoj školi piše Slobodna Dalmacija.

Djevojčica je u komentarima na društvenim mrežama, poput Facebooka i Twittera, izvrgavana ruglu i sramoćena. Na javnim servisima kao što je ask.fm još se uvijek fotografije komentiraju među vršnjacima uz spominjanje identiteta djevojčice, te napomenu kako ona nije jedina 'jer u Zadru ima još osoba koje su se i puno gore slikale'.

U policiji nisu željeli ništa govoriti o slučaju jer se radi o maloljetnicima, ali da su stvari s maloljetničkim korištenjem interneta, ne samo na računalima, već na mobilnim platformama poput pametnih telefona i tableta, drastično izmaknule nadzoru, potvrdili su nam i sami roditelji.

'Naša su djeca informatički pismenija od nas, ali su s obzirom na životnu dob neoprezni i lakovjerni, te često nesvjesni opasnosti na internetu. Trend među maloljetnicima je što veći broj 'lajkova' na mrežama, čime potvrđuju status u društvu. Djevojčice 'lajkove' dobivaju najviše na temelju svoje vanjštine, nipošto zbog uspjeha u školi ili talenta za sport, umjetnost i slično. Zato teže što eksplicitnijem izgledu uz naglašavanje spolnih atributa, unatoč neskladu s godinama zrelosti. U tome često vide i uzore po medijima i na internetu pa kada u tome prijeđu granice, posljedice su strašne. Povežite sve te nove tehnologije koje je roditeljima teško pratiti s pubertetom i možete shvatiti koliko je teško odgojiti dijete u današnje vrijeme' kazao je jedan od zabrinutih roditelja, koji je svoje dijete upozorio na posljedice snimanja takvih fotografija, ali i na činjenicu da njihovo preuzimanje i dijeljenje predstavlja kazneno djelo i najgori oblik vršnjačkog nasilja i zlostavljanja.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Foto: sxc.hu
Izvor: Slobodna Dalmacija
I.N.

fotke Maloljetnici

Još vijesti