Slika nije pronađena

Vjerojatno ste do sada bezbroj puta u životu progutali žvakaću gumu, a isto toliko puta i čuli da to nikako ne smijete raditi. Znate li one ‘bapske’ koje kažu da se kaugume mogu “zalijepiti za želudac” ili da im je potrebno “7 godina da bi se probavile”?

Kao što i inače biva sa bapskim pričama, razlikuju se doneke od istine. Točno je da žvakaće gume sadrže i neprobavljive tvari kao što su smole, vosak, masti i emulgatori, ali čovjekov želudac svakodnevno se bori s određenim količinama prima neprobavljive hrane. Zbog toga vam se neće dogoditi ništa čudno, sumnjivo niti opasno po život.

U trenutku kada progutate žvakaću, neprobavljivi dijelovi ostaju u probavnom traktu sve dok se želudac ne izbori s njima, a potom se nakon određenog vremena izbacuju iz organizma.

Međutim, ni bapske priče nisu potekle ni od kuda! Velik broj progutanih žvakaćih guma doista može uzrokovati probavne tegobe, posebice kod djece i mlađih osoba.

Sladila koja se umjesto šećera dodaju žvakaćim gumama sadrže aspartam za koji tvrde da se taloži na mozgu, a ukoliko je u žvake dodan i C vitamin, on u velikim količinama može imati i laksativni učinak.

Ovo su ipak ekstremni primjeri koji su uzrokovani velikim količinama tvari koje se nalaze u nekim žvakaćim gumama, no istina je da zapravo nemate razloga za brigu – ako progutate jednu dražeju najdraže žvakaće vaš želudac će se sasvim uspješno izboriti sa tim.

L.B./izvor: Korisno.net

foto: sxc.hu

žvakaća guma probavne tegobe želudac

Još vijesti