Slika nije pronađena

Priroda nas tu i tamo iznenadi dvoglavom životinjom ili životinjom s previše ili premalo nogu zbog genske mutacije. Ali ovo što je iznjedrila u Australiji zapravo bi više odgovaralo nekom Disneyjevom crtiću ili znanstveno - fantastičnom filmu!

Naime, u Australiji na jednoj planini pronađeno je na stotine velikih puževa bez kućice koji su jarko ružičaste boje tijekom dana, a tijekom noći – fluorescentno svijetle! Otkrio ih je lokalni rendžer na planini Kaputar visokoj 1,500 metara, oko 400 kilometara udaljenoj od Sydneyja. Puževi su u prosjeku dugački oko dvadesetak centimetara.

Divovski puževi!

Odmah bismo mogli pomisliti kako se i ovdje radi o nekoj genskoj mutaciji uzrokovanoj kakvim zagađenjem, no znanstvenici tvrde suprotno. Naime, smatraju da su ovi puževi preživjeli u Australiji još iz ere kada je ona bila prekrivena prašumama. Međutim, milijunima godina događale su se velike promjene upravo na planini Kaputar – stalne erozije tla, vulkanske erupcije i slične geološke promjene, no iako bi se činilo da sve ovo uništava život, zapravo je poštedjelo ove divovske puževe od izumiranja.

Jedan znanstvenik tako objašnjava: 'Ovi bi puževi vjerojatno već odavno nestali da vulkan na planini Kaputar nije eruptirao prije oko 17 milijuna godina. Nakon erupcije stvorilo se sklonište za neke vrste beskičmenjaka i  biljke koje su bile izolirane milijunima godina pa čak i za vrijeme kada se australsko kopno isušilo i nestale su kišne šume.'

No, kako ih do sada još nitko nije primijetio, pitanje je na koje još nitko ne zna pravi odgovor. Budući da su ovi veliki ružičasti i fluorescentni puževi pronađeni samo na vrhu ove planine, čini se da se radi o endemičnoj vrsti.

Inače, na istoj planini postoje čak tri vrste kanibalskih puževa golaća. Oni funkcioniraju tako da 'nanjuše' trag drugog puža, a nakon toga ga love (koliko puž već može loviti), a potom ga uhvate i smažu kao kremšnitu.

Smatra se da su svoju izrazitu ružičastu boju razvili kao oblik kamuflaže među otpalim lišćem eukaliptusa na tlu, gdje najviše borave. Također, hrane se algama i mahovinom na deblima i otpalom lišću te su važna hrana pticama, drugim puževima i još nekim životinjama na ovom području, što znači da su veoma bitna karika u ekosistemu.

Najviše ih se može primijetiti kada ujutro odlaze s mjesta na kojima su se hranili ovim algama u svoja skloništa, u kojima su tijekom cijelog dana.

Inače, planina Kaputar je najstrože zaštićeni park prirode, a nakon ovog otkrića poduzet će se dodatne mjere kako bi se još više zaštitila jer očito se radi o jedinstvenom ekosustavu na svijetu.

N.LJ.J.

Screenshot: Youtube

Australija zanimljivost puzevi neobično

Još vijesti