Slika nije pronađena

Sudjelovanje romske djece u predškolskom obrazovanju potkopavaju predrasude i diskriminacija, a i sami učitelji imaju negativan stav po pitanju uvođenja elemenata romske kulture u nastavu.

Institut društvenih znanosti 'Ivo Pilar' proveo je istraživanje u 135 romskih domaćinstava na pet lokacija u Hrvatskoj koje je pokazalo da samo 20 posto romske djece polazi vrtić ili škole. Iako je broj upisane romske djece u osnovne škole u porastu, istraživanje je pokazalo i da je samo 24 posto odraslih Roma iz anketnog uzorka završilo osnovnu, a njih svega osam posto i srednju školu.

Anketa provedena među 140 učitelja koji rade s romskom djecom pokazala je da 40 posto njih nikad nije posjetilo romsko naselje, a 56 posto ih je smatralo da nisu dovoljno educirani za međukulturno obrazovanje. Imali su negativan stav prema uvođenju elemenata romske kulture u nastavu.

'Jedna nas učiteljica razmješta prema boji – nas Rome zajedno, a Hrvate odvojeno', požalio se u istraživanju 13-godišnji Dario, dok je otac jednog djeteta kazao kako njegovo dijete zbog nedjelotvornosti Centra za socijalnu skrb nije knjige dobilo sve do travnja, dakle dva mjeseca prije završetka školske godine.

Nalazi istraživanja RECI+ pokazuju da sudjelovanje djece Roma u kvalitetnom predškolskom obrazovanju često potkopavaju i predrasude i diskriminacija od strane većinske populacije.

Pred Hrvatskom je još dug put do osiguranja jednakih šansi za romsku djecu.

Članak pročitajte u cijelosti ovdje!

I.Č./Izvor: Novi list

foto: Shutterstock

Romska djeca jedna nas učiteljica razvrstava po boji kože učenike

Još vijesti