Slika nije pronađena

Roditelji pločanskih osmaša samoorganizirali su se i bez potpore škole poveli svoju djecu na trodnevnu ekskurziju. Time su napravili svojevrsni presedan u hrvatskom obrazovnom sustavu.

Od samog početka ove školske godine roditelji i učenici pregovarali su sa školom o školskoj ekskurziji. Problem su bila dva razreda, 8 b i 8 c, koje nitko nije htio povesti na ekskurziju kao nagradu za završetak osnovne škole i jednog za njih važnog životnog razdoblja.

Iscrpljujući razgovori prerasli su u pravu dramu, neka su djeca čak i plakala, kaže nam jedna od organizatorica putovanja i majka 14-godišnjeg Borne, Željka Bulić-Petrović. Već na početku školske godine u plan i program škole uneseno je da na ekskurziju ide samo jedan osmi razred, 8 a, dok druga dva, 8 b i 8 c, ne mogu ići jer nisu pouzdani za ekskurziju. Obrazloženo je da djeca ne slušaju niti poštuju autoritet.

Možete zamisliti, u školi su tri osma razreda, jedan ide na ekskurziju, a dva ne idu jer ih nitko ne želi voditi. Zar je to pedagoški? Djeca se međusobno dijele, što je to ako nije diskriminacija?” – kazala nam je Željka, koja se zajedno s roditeljima Tinom Cvijanović, Jasnom Krilić i Jasnom Vrdoljak prihvatila posla organizirajući trodnevnu ekskurziju na kojoj su djeca posjetila Pulu, Opatiju, Rijeku, NP Brijune i NP Risnjak te rodno mjesto Nikole Tesle, Smiljan u Lici.

U kući Nikole Tesle bilo je fantastično. Djeca se obično unervoze, ali dok su ovi naši gledali film, ni muha se nije čula” – ponosni su roditelji na uspješno organizirani put. U hotelu je također sve bilo u najboljem redu, samo pohvale, ni čaša se nije razbila.

Ovo je prvi slučaj u Hrvatskoj da se roditelji sami organiziraju i vode svoju djecu na ekskurziju. Škola im je uskratila to zadovoljstvo, ali mi roditelji priskočili smo u pomoć i sretni smo zbog toga” – zaključila je Željka Bulić-Petrović.

L.B./izvor: Slobodna Dalmacija

foto: sxc.hr

Pročitajte još...

Ekskurzija za pamćenje - profesor izbacio osmaše iz sobe usred noći

Preskupe ekskurzije ostavljaju roditelje praznih džepova - što učiniti?

Sezona maturalaca počinje - s kojim dokumentima na putovanje?

izlet roditelji osmaši ploče

Još vijesti