Slika nije pronađena
Sigurno ti je poznat bonton, odnosno pravila lijepog ponašanja kojih se svi mi moramo držati. No, jesi li znala da i za društvene mreže postoje određena pravila? Da, dobro si pročitala.

Facebook, Instagram, Snapchat, Twitter... Sve su to društvene platforme na kojima možeš objavljivati baš sve što ti padne na pamet - misli, osjećaje, komentare, baš sve. Ipak, neke stvari ne bi smjela stavljati na svoje profile, a ovo su neki od njih...

via GIPHY


1. Ne objavljuj tuđe fotke bez dopuštenja
Objavljivanje tuđih fotki stvarno je veliki NO NO, pogotovo ako ne navedeš tko je autor fotografije koju si objavila. Isto tako, nemoj objavljivati ni selfieje svojih frendica ako ti one za to nisu dale svoje dopuštenje.

2. Ne predstavljaj se kao netko drugi
Ako već radiš profil na društvenoj mreži, nek onda barem bude iskren i točan. Nemoj raditi lažne profile niti se predstavljati kao netko drugi. Lažno predstavljanje može te dovesti u jako neugodnu situaciju, a profil ti može biti uklonjen.

via GIPHY


3. Društvene mreže nisu mjesto za vrijeđanje
Svako vrijeđanje drugih na društvenim mrežama strogo je zabranjeno, pogotovo ako to stalno ponavljaš. Tvoji frendovi na fejsu ili Instagramu mogli bi te prijaviti, a onda slijedi i gašenje profila. Uostalom, svaka tvoja poruka ili komentar ostaju zauvijek zabilježeni u sustavu društvenih mreža...

4. Nemoj dodavati ljude koje ne poznaješ
Ne znam kako je tebi, ali nama je totalno grozno kad nas na fejs ili Instagram dodaju neki ljudi koje ne poznajemo, nemamo pojma tko su, kako izgledaju ni odakle dolaze. Mnogima to može biti jako iritantno, pa ubuduće dodaj samo onoga koga poznaješ - pa makar samo iz viđenja. U suprotnome bi mogla dobiti UNFRIEND, a možda i block.

via GIPHY


5. Zaboravi svađe, prijetnje i psovke
Ovo nije pristojno ni u 'stvarnom životu', a pogotovo na društvenim mrežama. Možda nisi znala, ali danas možeš odgovarati za BAŠ SVE što si bilo kad o kome napisala, komentirala ili nekome prijetila. Pripazi na to i radije prešuti ako te nešto muči ili ljuti. Društvene mreže nisu mjesta za svađu i ne bi nikad ni smjele postati.

Foto: Pexels/Giphy

D.Š.

Pročitaj još:

OMG! Tinejdžeri koji provode vrijeme na internetu i društvenim mrežama nisu sretni?!

Instagram nije više 'must have' – evo koja je sada najpopularnija društvena mreža među tinejdžerima

'Ako nije online, nije se ni dogodilo' – jesu li društvene mreže zaista postale glavni faktor u vezi?

društvene mreže zanimljivosti pravila

Još vijesti