Slika nije pronađena

Nemalo su nas iznenadili, a vjerujemo da će i vas! Proglašeni su i najblogeri i trendovi u influencers marketingu – sve to vam donosimo u nastavku...

Rezultati najnovijeg istraživanja o hrvatskoj blogerskoj i influencer sceni pokazali su kako su kreatori sadržaja sve zreliji i stariji – uglavnom je riječ o ljudima između 25 i 34 godina (oni čine 55% ukupnog broja). Po brojnosti slijede oni od 35 do 45 godina (23%), pa oni mlađi  od 25 godina (18%). Pokazali su i da većina blogera i influencera živi u središnjoj i sjevernoj Hrvatskoj (njih 80%), u Dalmaciji ih je 8%, a u Primorju i Istri, kao i u Slavoniji po 6%. Rezultati kažu da većina blogera i influencera ima visoku ili višu stručnu spremu – njih ukupno tri četvrtine! Nekvalificiranih radnika je 1% ispitanika, a onih sa srednjom stručnom spremom 24%. U odnosu na prošlu godinu, više ispitnika je u 2018. godini stalno zaposlenih (61%)! Honorarno zaposlenih je 15%, nezaposlenih 10%, studenata 12% i učenika 2%.


via GIPHY


Istraživanje je pokazalo da se većina kreatora sadržaja time bavi već tri do pet godina (44% njih). 23% ispitanika se time bavi dvije godine, 20% više od pet godina, a 13% godinu ili manje.

Influenceri i blogeri se najčešće bave sljedećim kategorijama: ljepota, moda, putovanje, gastro i fitness. Najveći broj njih mjesečno objavljuje više od petnaest postova (43%), a čak 30% njih objavljuje četiri ili manje objava. Objavljuju postove na hrvatskom i na engleskom (52%), samo na hrvatskom (42%), samo na engleskom (5%), a na slovenskom objavljuje 1%!

Iznenađuje i podatak da 68% ne snima videe ili vlogove!


via GIPHY


Uglavnom su prisutni na 'standardno jakim' mrežama, s time da su IG i FB zamijenili mjesta – sada je 98% njih aktivno na Instagramu, a 85% na Facebooku... Slijede Pinterest s 53%, YouTube s 44% i LinkedIn s 34%. 47% ispitanika smatra blog hobijem od kojeg ujedno i zarađuju, dok 41% ispitanika, bez obzira na zaradu, blog smatra hobijem. Čak 70% blogera, odnosno influencera zarađuje od svojeg kanala, profila ili bloga, što je drastično povećanje u odnosu na prošlu godinu kada je zarađivala polovica. Oni zarađuju najčešće kroz plaćene kampanje i recenzije (njih 75%). Obraćaju se uglavnom ženskoj populaciji – ona čini 87% publike, a podjednako žensku i mušku publiku ima njih 12%. Najčešća dobna skupina njihovih pratitelja/čitatelja je ista kao i kreatora – od 25 do 34 ima 66% publike, a od 18 do 24 godina starosti ima 25% publike.

Istraživanje je pokazalo da 84% njih surađuje s brendovima, nešto više nego prošle godine. Surađuju najčešće s jednim do tri brenda (njih 77%), a 7% s više od pet brendova. Ispostavilo se da su dosta inertni – 70% blogera i influencera čeka da im se jave brendovi, a kontaktira ih 20% njih.

Ono što nas je najviše iznenadilo je prosječna mjesečna primanja influencera i blogera. Graf najbolje prikazuje istinu – kumulativno gledano, čak 63% njih mjesečno zarađuje do 3500 kuna!


Na sceni je puno novih lica i do izražaja sve više dolaze mikroinfluenceri što je razlog za malu zaradu na razini prosjeka... Kao problemi blogerske i influencerske scene u Hrvatskoj, navedeni su ponavljanje istih lica, nedostatak kreativnosti i podcjenjivanje rada, odnosno problemi s plaćanje. Top trendovi su video blog/vlog, podcast i IGTV. Evo koji su glavni prijedlozi influencera i blogera brendovima...Inače, konferencija je okupila oko tristo gostiju! I upravo tamo su proglašene nagrade najfacama u influencers marketingu. Najblogerima po područjima su proglašeni:

- Lucija Kontić u području mode
- Maša Zibar u području ljepote
- Sanja Mijac u području gastronomije
- Kristijan Iličić u području putovanja.Najiskorak je napravila Ines Šitum, najinfluencerom je proglašena Ella Dvornik, a najbrendovima NIVEA, Dukat i Avon.

Foto: Privatna arhiva/Instagram/DIABLOG/Giphy

M.Z.

Provjeri još...
Ukradi njezin stil i modne savjete - ona je najutjecajnija žena u svijetu mode!


Želimo biti Kylie Jenner – znate li koliko ona zaradi na svakoj objavi na društvenim mrežama?

[VIDEO] Bila je na dnu, a sad je najutjecajnija žena na svijetu - video koji morate pogledati

diablog influenceri blogeri Stanje u Hrvatskoj

Još vijesti