Slika nije pronađena
Po uzoru na stranicu »Humans of New York« i 17-godišnja Roma Đurić je počela na Facebooku objavljivati portrete stanovnika grada Rijeke s idejom da Riječani bolje upoznaju jedni druge.

“Svaki čovjek je poseban, svatko ima svoju priču... Kako bi bolje upoznali ljude grada Rijeke, svakog dana objavit ću jednu fotografiju. Pridružite se u otkrivanju lijepih priča, vrijednih sitnica te različitosti. Ideju sam preuzela sa stranice »Humans of New York« gdje je ovaj, sada već svjetski trend, započeo. Upoznajte Riječane!”

Ovim je riječima Roma Đurić, 17-godišnja učenica 3. b razreda Prve riječke hrvatske gimnazije, opisala svoju Facebook stranicu Humans of Rijeka  na kojoj objavljuje ulične portrete i intervjue prikupljene na ulicama grada na Rječini. Napravljena po uzoru na slične stranice diljem svijeta, među kojima se posebno ističe izvorna, Humans of New York, njezina je stranica u manje od mjesec dana postojanja na Facebooku skupila više od 6000 lajkova, objavljuje Novi list. 

“Prvenstveno, svrha ove stranice je da barem malo promijenimo pogled na svijet. O ljudima koje svakodnevno susrećemo na ulici ne razmišljamo previše. Svatko je zaokupljen svojim poslom. A stvarno bi bilo lijepo kada bismo barem na tren pomislili na drugoga – popričali s usamljenom staricom, razveseliti koga osmijehom, jednostavno pokazali da nam je stalo i tako obojili dušu našeg grada, kaže Roma.

“Teško je odabrati najzanimljivijeg sugovornika... Svatko donosi nešto drugo... Najdirljiviji susret bio je s gospođom s 'Uličnim svjetiljkama', vrlo poučan razgovor bio je s flautistom na Mostu branitelja... Bilo je smijeha, suza, svega”, nastavila je ova gimnazijalka.

Više o svemu možete pročitati ovdje, a možete posjetiti i njenu Facebook stranicu.

Donosimo vam samo jednu fotografiju i samo jednu priču:


“Čitam Žene od Bukowskog. Tek sam ju počela čitati, ali smiješno je zato jer sam tu knjigu prvi put posudila u srednjoj školi. Počela sam ju čitati, ali nikada nisam dovršila zato što me naljutio. Toliko me naljutio... Jednostavno način na koji je pisao o ženama, na koji je pisao općenito i samo sam ostavila tu knjigu i rekla da je odvratan i da ja više neću čitati Bukowskog. Ali... Uvijek ima ali! Onda sam nakon par godina vidjela kako on piše poeziju i to je bilo wow. Čovjek je iskren i ne koristi komplicirane riječi da kaže jednostavne stvari. I onda sam odlučila da ću ga čitati oper, i eto – kupila sam ovu knjigu pred pola sata. I sad čitam.”

izvor: Humans of Rijeka, Facebook

L.B.

humans of rijeka upoznavanje Građani

Još vijesti