Slika nije pronađena

Oko nas žive tri generacije ljudi. Naši roditelji, braća i mi - čak i unutar jedne obitelji moguće se da žive u suživotu X, Y i Z generacija. Kako ih razumijeti? Što su njihove karakteristike i što je utjecalo na njihov razvoj?

Generaciju X najčešće zovemo 'izgubljenom generacijom' jer je to prva generacija djece koja se iz škole vraćala u praznu kuću dok su roditelji radili i nisu bili stalno pod nadzorom. Da, znamo, to zvuči kao idealna opcija, ali nije tako... Brakovi su se počeli masovno raskidati, djeca su prepuštena samoodgoju. To je generacija koja je najapolitičnija od svih, što znači da u pravilu ne izlaze na izbore. Pojavila se visoka razina skepticizma, pitanja 'što ja imam od toga', ali i visoka razina obrazovanja - čak 29% pripadnika ima višu ili visoku stručnu spremu.

via GIPHY

Milenijska generacija (Y) je znatno sofisticiranija, 'pametno' koristi tehnologiju, imuna je na stare marketinške fore i prodaje zemljišta i nekretnine. Nema toliko zajedničkih crti pripadnika – razlikuju se drastično etnički, karakterno, po stavovima i potrebama. To si mogu i dozvoliti – pojavljuju se kabelska televizija, satelitski radio, Internet... Generalno nisu lojalni brendovima, najviše kupuju online, fleksibilni su i nemaju jedinstveni stil odijevanja. Odgajani su u nefunkcionalnim obiteljima, bili su uključeni u kupnje i prodaje još kao djeca i nisu vezani mjestom ni vremenom.

Generacija Z totalno je nekoherentna – okolina se promijenila drastično, pa smo se i mi. Vrijednosni sustav često nam počiva na novcu i uspjehu, a roditelji ponekad (nažalost) isto tako procjenjujemo. Internet nam je dostupan na svakom koraku, imamo društvene mreže, možemo raditi s Maldiva... Sjedimo u kafiću sami i dopkamo se s BFF ili fotkamo u izlasku za Instagram. Možemo slušati predavanja online i to ona prilagođena našem interesu u bilo koje doba i biti najinteligentniji ikad jer nam treba samo Google, volja i stolac.

Ove razlike valja imati na umu, ali i posljednje napraviti kako nas ne bi u šumi informacija sve zaobišle.


Godina rođenja

Dob u 2017.

GENERACIJA X

1966.-1976.

41-51

GENERACIJA Y

1977.-1994.

23-40

GENERACIJA Z

1995.-2012.

5-22

via GIPHYFoto: Pixabay/Giphy

M.Z.

Pročitajte još:

Uništavaju nam život ili su skroz bezopasne - koje su najveće ovisnosti teen generacije?

Što su slušali mladi: albumi iz 90-ih koje su tinejdžeri obožavali

Neponovljivi i autentični: Nirvana

z generacije x Y

Još vijesti