Slika nije pronađena

Gotovo tri četvrtine učenika završnih razreda srednjih škola ne smatra da je NDH bila fašistička tvorevina, a polovica se u potpunosti slaže s tvrdnjom da je homoseksualnost vrsta poremećaja ili bolesti.

Osim što misle da bi homoseksualcima trebalo zabraniti javne istupe jer na taj način loše utječu na mlade, 73 posto tinejdžera ne zna zaokružiti točan odgovor tko je hrvatski premijer čak ni kad im se ponude četiri moguća imena piše Jutarnji list.

Pokazali su to podaci istraživanja “Politička pismenost učenika završnih razreda srednjih škola u Hrvatskoj” koje su GOOD inicijativa, GONG i Institut za društvena istraživanja proveli na nacionalnom reprezentativnom uzorku od 1146 hrvatskih maturanata.

Ističe kako oko ovih rezultata ne treba raditi veliku moralnu paniku, ali ih treba uzeti kao vrlo ozbiljan indikator da obrazovni sustav ne uspijeva anulirati izrazito negativne efekte vanjskih utjecaja, a da je situacija posebno loša u strukovnim školama.

Mladi su deklarirali i visok stupanj religioznosti - 43 posto ih kaže da su uvjereni vjernici koji prihvaćaju sve što ih vjera uči, a još 25 posto deklarira se “običnim” vjernicima.

'Dosta se često očekuje da su mladi generalno liberalni i moderni te ovakvi rezultati nailaze na čuđenje. No, to progresivističko uvjerenje nema osnove. To je vrijedilo za neke generacije, ali nije univerzalno pravilo' smatra dr. Dragan Bagić.

Najveći stupanj tolerancije maturanti su pokazali u području drugih rasa, vjera i nacija. Kad je u pitanju ravnopravnost spolova, samo ih se polovica ne slaže s tvrdnjom da je muškarac taj koji bi morao zarađivati i prehranjivati obitelj.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Kakvo je vaše mišljenje o rezultatima ovog istraživanja?

Foto: Shutterstock
Izvor: Jutarnjilist
I.N.

Pročitajte još:

Istraživanje otkrilo: polovica mladih ljudi ne smatra se 'isključivo heteroseksualnima'

Proveli smo istraživanje i doznali: Što planiraju hrvatski tinejdžeri nakon srednje škole

Novo istraživanje pokazalo: djevojke uče bolje od vršnjaka!

Istraživanje homoseksualnost vjera

Još vijesti