Slika nije pronađena
Uskrs je za samo par dana i dok farbate jaja, grickate čokoladne žečiće i maštate o šunkici i rotkvicama dok pretražujete kuću u potrazi za sakrivenim iznenađenjima, pročitajte ovih nekoliko zanimljivosti o Uskrsu!

>> SMS poruke i čestitke za USKRS

1. Nakon Noći vještica, Uskrs je u zapadnim zemljama (a posebice Americi) blagdan kad se pojede najviše slatkiša. Svake se godine u dućanima proda 54 milijuna kilograma slatkiša što je dovoljno za napuniti 4 ogromna kamiona za smeće.


2. U SAD-u se svake godine za Uskrs proizvede 90 milijuna čokoladnih zečića, 91.4 milijarde jaja i 700 milijuna pilića od sljeza.


3. 76% ljudi na čokoladnom zečiću prvo pojede uši, 5% osoba odgrize prvo nožice, a samo 4% prvo pojede rep!


4. Uskrs je u Americi i blagdan kad se pošalje najviše čestitki – svake godine njih 120 milijuna!

5. Početkom 19. stoljeća u Europi su proizvedena prva čokoladna jaja, a do danas su ostala najpopularniji slatkiš koji se povezuje s Uskrsom.


6. Još od 1878. godine kad ju je započeo predsjednik Rutherford B. Hayes, tradicija kotrljanja jaja na travnjaku ispred Bijele kuće do danas okuplja velik broj djece iz cijele Amerike.

7. U Srednjem vijeku, festival bacanja jaja održavao se u crkvama. Svećenik bi bacio tvrdo kuhano jaje jednom dječaku iz zbora koji bi se onda međusobno dodavali. Kad je sat otkucao 12 sati, osoba koja je u tom trenu držala jaje, mogla ga je ponijeti kući.


L.B./izvor: dosomething.org, whsv.com
foto: sxc.hu

Uskrs zanimljivosti

Još vijesti