Slika nije pronađena

Jednima je to dan kao svaki drugi, dok će ga drugi najradije prespavati  ili se stisnuti u kakav kutak dok ne prođe. U čemu je zapravo štos?

Simptomi paraskavedekatriaphobije, straha od petka 13. u mjesecu mogu varirati od blage anksioznosti do ozbiljnih paničnih napadaja. Američka ekonomija trpi milijunske gubitke jer ljudi odustaju od svojih normalnih aktivnosti na taj dan.


Jedna od teorija o petku 13. ima svoje korijene daleko u povijesti i to u Norveškoj. 12 je bogova u Valhalli, nebu imalo večeru i zabavu, na koju je banuo 13. nezvani gost, zao i pokvaren Loki.
Loki se počeo zabavljati te je stvari organizirao tako da Hoder, slijepi bog tame strelicom čiji je vrh premazan imelom pogodi prekrasnog Baldera, boga veselja i zadovoljstva. Balder je umro, a cijelom je zemljom zavladala tama. Od tog trenutka nadalje brojka 13 se smatra kobnom i zloslutnom.

Uz ovo, nesretni broj 13 korijene vuče i iz Biblije. Juda, apostol koji je izdao Isusa bio je trinaesti gost na Posljednjoj večeri. Isto tako, u antičkom Rimu postojalo je vjerovanje da se vještice skupljaju u grupama po dvanaest, dok je trinaesto mjesto bilo  rezervirano za vraga.

Pročitaj još i... (Ne)sretan vam petak 13!

Petak 13 zanimljivosti