Slika nije pronađena

Možda ste se malo opustili, popili jedno piće s društvom ili se samo zezali s frendicama i frendovima, možda je dečko lijepo zamolio da mu pošaljete svoju fotografiju... Bilo kako bilo – pao je golišavi selfie koji ste uslikali svojim pametnim telefonom.

Pa što? Obrisat ćete sve ovakve ‘kontroverzne’ fotke s telefona i sve će biti ok. Osim što možda – neće…

Što kad bismo vam rekli da golišavi selfiji nikad ne nestaju iz memorije vašeg telefona?

Avast—zaštitni software za Windowse, Mac i Adroid – proveo je istraživanje o brisanju podataka s pametnih telefona, a rezultati istraživanja mogli bi vas šokirati!

Kad kupite pametni telefon, velike su šanse da ćete ga u jednom trenutku poželjeti prodati ili zamijeniti za novi, možda ga čak i pokloniti nekome.

Prva stvar koju ćete napraviti jest brisanje svih osobnih podataka s telefona – pinova, fotografija, sladunjavih porukica, pogotovo sadržaj koji bi nas na bilo koji način mogao ‘kompromitirati’. To je najlakše napraviti vraćanjem na tvorničke postavke kojima resetirate telefon, zar ne?

Osim što ovaj način ne briše baš sve podatke s vašeg telefona…

Avast je kupio 20 rabljenih Android pametnih telefona i digitalno ih analizirao kako bi provjerili ima li na njima zaostalih osobnih podataka.

I da, bilo ih je! Otkrili su da je apsolutno sve još uvijek tamo! U tih 20 telefona koje su analizirali pronašli su 40,000 fotografija, 750 e-mailova i poruka i 250 kontakata prijašnjih vlasnika.

Zato dvaput razmislite prije nego okinete taj golišavi selfie!

L.B./izvor: Popdust

foto: sxc.hu

golišavi selfiji zaštita podataka brisanje Istraživanje

Još vijesti