Slika nije pronađena
Ma, svi mi volimo slatkiše i uživamo u njima – koliko god smijemo. Ali, kako prepoznati razliku između uživanja u slatkome i prave ovisnosti o šećeru?

Da, sigurno si već otprije čula da i o šećeru možemo postati ovisni. To se događa jer slatko kod nas izaziva ovisnost poput alkohola ili cigareta, a o slatkome možemo postati ovisni ako prečesto konzumiramo sve što sadrži rafinirani šećer. Ali kako to skužiti? Ovo su znakovi koji dokazuju da si ovisna o slatkome.

via GIPHY1. Jede ti se slatko, čak i kad nisi gladna

Hm... Iako si se tek najela, ti i dalje želiš jesti – i to baš slatkiše! Ovo bi moglo značiti da nisi gladna nego si postala OVISNA o slatkome. Najvažnije je da pokušaš prepoznati kad se radi o gladi, a kad je u pitanju samo želja za slatkim.

2. Jedeš slatkiše dok ti ne pozli

Kad jedeš slatko ti jednostavno NE znaš stati. Ili, još točnije, ne možeš. Ovdje je jasno da tvoja želja za slatkim nije samo želja, već prerasta u pravu ovisnost.

via GIPHY3. U blizini slatkiša ti se ne možeš kontrolirati

Svaki put kad vidiš čokoladu, sladoled ili kolač – ti se ne možeš kontrolirati i moraš uzeti barem jedan komadić. Pa drugi, pa treći... I na kraju pojedeš sve.

4. Stalno razmišljaš o slatkišima

Tko o čemu, ti o slatkišima. Ako se uhvatiš da svako malo pomisliš na to kako bi mogla pojesti cijelu čokoladu ili ti se baš sad jede onaj komad cheesecakea koji si vidjela u izlogu slastičarnice...mogla bi biti riječ o ovisnosti.

via GIPHY


5. Ne osjećaš se dobro ako duže vrijeme ne jedeš slatko

Ako neko vrijeme ne pojedeš ništa slatko, počneš osjećati bolove u trbuhu, glavobolju ili slabost? Moglo bi biti da ti nedostaje šećera, a to je uglavnom zato jer ga inače jedeš previše.

6. Ništa ti nije dovoljno slatko

Tebi nikad ništa nije dovoljno slatko, a svemu uvijek nedostaje barem maaaaalo šećera... Ustvari, ti ne kužiš kako ikome išta može biti PREslatko? Ups, mislimo da si totalni ovisnik o slatkome.

Foto: Shutterstock/Giphy

D.Š.

Pročitajte još:


Slatkiši koji ne debljaju! Napravite ih sami i navalite!

Spas za svaku situaciju – kako živjeti bez slatkog i slatkiša?

Što hrana koju jedeš nakon izlaska govori o tebi?

Hrana slatko ovisnost

Još vijesti