Slika nije pronađena

Roditeljima je nekada posebno teško platiti sve troškove tijekom školske godine, pogotovo kada se dogovore školski izleti – koji su čini se sve skuplji i skuplji. Pogotovo kada se njihova cijena usporedi s 'običnim' cijenama putovanja.

'Sramotno, pa tko si to više danas može priuštiti', javio se Jutarnjem listu jedan čitatelj, ljutit nakon što mu se dijete iz škole vratilo s ponudom dvodnevnog putovanja u Zadar i Šibenik jedne manje zagrebačke agencije.

Gleda tata papir i ne vjeruje. Putovanje u srednju Dalmaciju s jednim noćenjem u hostelu – da, hostelu s višekrevetnim sobama, ne hotelu – obilazak Nacionalnog parka Krka, posjet nekoliko crkvi i razgledi središta grada, nekoliko znamenitosti i jedan puni pansion – sve skupa 800 kuna.

'Osamsto kuna! Osamsto kuna za obilazak dva grada na Jadranu. Sramotno...', poludio čovjek pa odmah krenuo proučavati obiteljske financije.

Doista, kad čovjek sve to skupa malo bolje razgleda, teško može pronaći računicu koja bi opravdala činjenicu da putovanje Jadranom košta gotovo kao i trodnevni izlet u Toskanu.


via GIPHY


Noćenje u zadarskom hotelu iz ponude, prema informacijama s interneta, za individualne posjetitelje košta oko 160 kuna, a kamoli za grupe kad iznosi padaju.

Ulaznica u Nacionalni park Krka, u slučaju dječjih grupnih posjeta, prema cjeniku na internetu iznosi 30 kuna po djetetu.

Prosječan trošak pansiona, doznajem u agencijama, ne prelazi iznos od stotinjak kuna.

A cijena klimatiziranog autobusa za izlet u srednju Dalmaciju, također mi neslužbeno otkrivaju u agencijama, kreće se sve skupa oko 7500 kuna što za 40 -ak djece iznosi maksimalno 180 kuna po djetetu.

Tome onda još eventualno treba dodati trošak vodiča koji može koštati otprilike oko 600 kuna, dakle 15 kuna po djetetu (računamo li da je na izlet išao autobus s 40 sjedala).

via GIPHY


Kad sve to skupa lijepo zbrojimo, cijena putovanja po djetetu teško da je mogla prijeći iznos od 500-ak kuna pa se postavlja pitanje – a kolike to marže turističke agencije uzimaju po školskim ekskurzijama i je li se biznis učeničkih izleta prometnuo u jedan od najlukrativnijih domaćih poslova?

Da je cijela stvar obavijena velom magle, ukazuju već i same ponude na stranicama agencija.

Većina od njih nudi neku vrstu domaćih i stranih višednevnih izleta, no cijenu je moguće dobiti isključivo na upit, pravdajući to uglavnom činjenicom da ona ovisi o 'broju putnika, terminu, vrsti smještaja i slično'.

Jedna pak agencija iz Osijeka školama također nudi trodnevni izlet u Zadar i Šibenik, s dva noćenja u višekrevetnim sobama u hostelu bez vlastitih kupaonica po cijeni od 1350 kuna po djetetu, a taj pak iznos uključuje i prijevoz autobusom, tri puna pansiona, lokalnog vodiča u Zadru te ulaznice za crkve i izlete.

'Mogu ovako iz prve reći da je cijena izleta iz vašeg primjera znatno pretjerana te da agencija ovdje ostvaruje maržu od valjda 50 posto, što je posve neprimjereno', otkrio je za Jutarnji list jedan sugovornik dobro upućen u turistički sektor.

via GIPHY


Usporedba školskih i drugih putovanja:
Obični izlet:

2 dana Padova, Ravenna,

San Marino

590 kn

3 dana dvorci Južne Češke

990 kn (bez ulaznica u dvorce)

4 dana Prag

990 kn

4 dana južna Toskana

1459 kn (uključeni izleti u Sienu, Montalcino, Montepulciano, San Gimignano i Pienzu)

Školska putovanja:

2 dana Zadar/

Šibenik

 800 kn

3 dana Zadar/Šibenik

1350 kn

4 dana NP Plitvice/Krka/Paklenica

1290 kn

4 dana Makarska

 rivijera

1495 kn

Foto: Freepik – jcomp/ Giphy

M.T./ Izvor

Pogledajte još:

Srednjoškolci sjedili u Hrvatskom saboru: 'Maturalna putovanja trebala bi biti u Hrvatskoj'

Putovanje s najboljom prijateljicom uvijek je dobra ideja – evo zašto

Loša strana putovanja – četiri radnje koje će vožnju učiniti kraćom i manje dosadnom

Zagreb školska putovanja Hrvatska Šokantno Cijena putovanja iznenađenje

Još vijesti