Slika nije pronađena

O 19-godišnjem  Michelu Markoviću ovih dana svi pričaju. Iako je na prvi pogled samo običan dečko iz kvarta, ovaj je Zagrepčanin zapeo za oko svima koji su odlučili prošetati Jarunom, a razlog njegove posjete bio je jedan običan kupanac na minus 10 stupnjeva u još ledenijoj vodi.


'Kroz svoju praksu i određenu fizičku aktivnost započeo sam već s 15 godina s polugolim trčanjem na niskim temperaturama. Postepeno, bez poteškoća sam kroz određene protokole ubacio doma kupanje i tuširanje hladnom vodom. Krajem ljeta 2016.g. sam krenuo s hladnim tuševima prije treninga na otvorenom Jarunskom jezeru. Bez obzira kakvo je vrijeme bilo taj dan, padala kiša, puhalo, niska temperatura. Kako je došla jesen, ventile s tuševa su maknuli i naravno nisam mogao dalje nastaviti s time. Jezero je još tad bilo toplije nego tuš pa sam odlučio pričekati da zahladi za svoj prvi uron u hladnijim mjesecima. Prvo kupanje je bilo doživljaj stvarno, no svako sljedeće još veći, pogotovo kad se jezero zaledilo. U  zaleđenom jezeru ostajem po nekoliko minuta i svaki put produžujem postepeno. Nekad i par puta ulazim i izlazim. Ovisi, uvijek nešto improviziram'
, ispričao nam je Michel.

Naravno, ekipa je fascinirana kad ga vide.

'Oni koji me znaju  i s kojima treniram su se brzo navikli na moje ekstremnosti. Uvijek bude dosta prolaznika i naravno zastanu, gledaju i čude se. Neki dobacu koju riječ 'Svaka čast', 'Nije hladno, jel?' , 'Samo tako nastavi'. Neki snimaju, slikaju ili dođu bliže pa pitaju kakva je to praksa i je l' se smiju poslikati sa mnom.'

Ako si među onima koji se nisu odmah zgrozili na tu ideju, nastavi čitati dalje jer ovo što on radi je itekako zdravo, ali treba biti oprezan.


'Samo izlaganje hladnoći ili hladnoj vodi djeluje tako da steže kapilare, krvne žile, tjera krv u dublja područja, periferna cirkulacija prestaje u udovima, tako da bi tijelo držalo toplinu na vitalnim organima u trupu. Potiče lučenje hormona poput adrenalina koji povoljno djeluju, šire se pluća, automatski se produbljuje disanje i tako se više kisika unosi u krv , time se krv čisti i postaje više lužnata. Svatko to može prakticirati i krenuti od doma uz postepenu kombinaciju toplo hladnog tuša.  Već nakon par tuširanja se primjećuje pozitivna razlika. Kreće se tako da se započne s toplom vodom koliko je ugodno i završi s hladnom na dnevnoj bazi, svakodnevno. Prvi tjedan 15 sekundi, drugi 30 sekundi, sve do 60 sekundi s hladnom vodom. Nakon tog procesa se prilagođava po ugodi', objasnio nam je Michel koji je već s četrnaest godina odlučio promijeniti način života, a inspiracija mu je bio profesor tjelesnog.


 'U osnovnoj školi sam imao učitelja iz tjelesnog koji je i tada u svojim 60-ima, a i sada s preko 70 godina u formi kao mladić. Svašta smo imali prilike gledati, od hodanja na rukama preko cijele dvorane, izuzetnu fleksibilnost do polugolog trčanja dužih distanca oko igrališta na temperaturama nižim od -10°C . Naravno, hrani se biljnom prehranom od mladosti i drži do vitalnosti organizma. Učitelj je bitna karika  i dodatna inspiracija koja je u meni potakla motivaciju za promjenom na bolje. Desio se klik i preko noći sam odbacio sve i započeo sam s cjelovitom biljnom prehranom i veganskim načinom življenja. Sad će to uskoro biti već 5. godišnjica. Tako su me zbog većinski sirovog načina jedenja i velike količine voća prozvali FruityBoy. Nedavno i zbog kupanja u hladnom 'IceBoy', kaže te dodaje koristan savjet za sve one koji žele početi živjeti zdravo.

'Prehrana treba biti jednostavna i na razini prirodnih potreba.  Sve što gutaš zbog uživanja,  iznad potreba ne ostavlja povoljan učinak na tijelo . Biljna prehrana je svakako odgovor ka boljem i kvalitetnijem načinu življenja.', rekao je Michel te vjerojatno požurio na još jedan kupanac.


Foto: Instagram/Facebook

Ines Ibrišević

Pročitajte još:

Prvi Hrvat kojem je to uspjelo: 17-godišnji maneken Gabrijel nosio Dior

Sedmogodišnjak iz Hrvatske napisao plan kako osvojiti curu - svi pričaju o njemu!

Hrvatska u šoku: Vani je -10, a učenici ove škole moraju na wc u šator

Zagreb michel marković Hrvatska Jarun Kupanje led