Slika nije pronađena

O osvježivačima zraka smo već pisali u svibnju prošle godine u članku sličnog naslova - 'OPREZ! U dućanima se pojavila droga koju je moguće kupiti za pet kuna, a izaziva strašne posljedice', ali odlučili smo ponovno reagirati u vidu novog članka, budući da je njihova prisutnost u konstantnom porastu i to upravo među mladima između 12 i 17 godina.


via GIPHY


Pokazuju to podaci koje su na simpoziju pod nazivom 'Ovisnosti o novim psihoaktivnim tvarima' izložili Grad Zagreb, Gradski ured za zdravstvo i Klinika za psihijatriju. Od 2017. godine je u opticaju 740 novih psihoaktivnih tvari, a smatra se da se svake godine na tržištu pojavi još oko 250 novih tvari. Razgovaralo se i o novoj ubojitoj drogi među mladima, tzv. 'osvježivačima zraka'. 'U Osijeku je drastično porastao broj djece koja su završila na psihijatriji zbog upotrebe novih psihoaktivnih tvari, a najvećem su riziku izloženi adolescenti od 12. do 17. godine. Takvu djecu pronalaze na ulici u besvjesnom stanju pa ih hitna pomoć odvodi na pedijatriju i konačno na psihijatriju zbog problema s agresijom, halucinacijama i dezorijentacijom. Ona imaju snažan poriv da nešto naprave sebi, ali i drugima. Ne funkcioniraju ni u radnom ni u obiteljskom i društvenom okruženju', rekla je psihijatrica doc. prim. dr. sc. Katarina Dodig Ćurković iz Zavoda za dječju i adolescentnu psihijatriju KBC-a Osijek, piše Živim.hr. Tinejdžeri ih najčešće koriste na prijelazu iz osnovne u srednju školu, kada su pod pritiskom zbog promjene okoline i općenito uvjeta života i smatraju da će to biti cool iako nije nimalo, naglasila je psihijatrica Dodig Ćurković.


via GIPHY


Da je stanje gadno, dokazuju i podaci na temelju kojih se može zaključiti da prođe previše vremena od prve konzumacije do liječenja... Prosječna dob prvog uzimanja sredstva ovisnosti je oko 16 godina, a prosječna dob intravenoznog sredstva oko 20 godina. S druge strane, prosječna dob prvog javljanja na liječenje je 26,7 godina. Liječenih je u 2017. godini bilo 7157 ovisnika, s time da je oko 80% uzimalo opijate, a skoro 20% psihoaktivna sredstva.

Podaci pokazuju i da na svakog novog ovisnika o heroinu dolaze čak tri nova ovisnika o psihoaktivnim tvarima. Među njima su najrašireniji sintetski kanabinoidi koji oponašaju učinak marihuane, ali se ne zna točan sastav tog praha koji se proizvodi u kineskim laboratorijima...

Posljedice, u svakom slučaju, mogu biti kobne...

Foto: drugfreeworld.org video screenshot/Giphy

M.Z.

Provjeri još...

OMG Uz menstrualne  uloške postaju 'high' – otkriven novi način na koji tinejdžeri proizvode drogu

OPREZ! U dućanima se pojavila droga koju je moguće kupiti za pet kuna, a izaziva strašne posljedice

Oprez! Među mladima u Hrvatskoj se pojavila nova droga – kako prepoznati osobu koja ju je konzumirala?

Droga podaci oprez Popularno psihoaktivne tvari Osvježivači zraka

Još vijesti