Slika nije pronađena

Njihova imena svi znaju, o njima smo učili u školi, a u svoje doba su bili opako velike face. No jeste li znali da su ove povijesne ličnosti na vrhuncu slave bili u tinejdžerskim godinama?

Da, da, bavili su se puno važnijim stvarima od prikupljanja lajkova i okidanja selfija – možda će ih zato svijet zauvijek pamtiti. Iako nisu svi bili pozitivni, ostavili su značajni trag kojeg vrijeme neće izbrisati.


#Aleksandar Veliki

On je jedan od najuspješnijih vojskovođa u povijesti. Poznat je po osvajanju većine Grcima tada poznatog svijeta, uključujući Siriju, dijelove Indije i Egipat. Njegov otac bio je Filip II. Makedonski, a s 16 godina već je osnovao svoju prvu koloniju.

#Papa Ivan XII.

Možda vam je teško zamisliti mlađahnog papu, ali Ivan je imao samo 18 godina kada je započeo svoju službu 955. godine. Je li to zbog nježnih godina ili jednostavno nedostatka pameti, papa Ivan XII. nije bio na dobrom glasu – bio je prilično nemoralan i svojim djelima je posramio crkvu.


#Mary Shelley

Hvaljena britanska autorica napisala je Frankensteina 1818. godine u dobi od samo 19 godina! Knjiga je objavljena anonimno, a svi su vjerovali da ju je napisao njen suprug Percy Bysshe Shelley sve dok 1831. nije objavljena s njenim imenom.


#Ivana Orleanska

Sigurni smo da nije lako biti djevojka 1400-ih godina, ali to Ivanu nije spriječilo da postane nacionalna heroina. Ona je bila obična djevojka sa sela koja je, tvrdeći da ima vizije od Boga, povela francusku vojsku u nekoliko važnih pobjeda u stogodišnjem ratu. Nažalost, ubrzo su je Englezi zarobili i pogubili optuživši ju za herezu. Tako je život hrabre djevojke skončan prije nego je napunila 20 godina, a 500 godina poslije ju je Papa Benedikt XV proglasio sveticom.

#Kralj Tutankamon

Imao je samo osam ili devet godina kada je postao faraon, a umro je prije nego je napunio 19 godina. Njegova grobnica u Dolini kraljeva jedna je od najočuvanijih drevnih egipatskih grobnica svih vremena.

Foto: screenshot YouTube
I.N.

tinejdžeri povijest

Još vijesti