Slika nije pronađena

Ponekad roditelji žele djetetu dati rijetko ime, ali to nisu uvijek u mogućnosti jer vlade različitih zemalja nastoje spasiti djecu od neugodnih situacija u budućnosti. Čak su i napravili popis zabranjenih imena. Međutim, kriteriji se razlikuju od zemlje do zemlje.

U mnogim zemljama različiti zakoni reguliraju imenovanje djece i temelje se na jednom jednostavnom načelu - ime ne smije zvučati kao prosta riječ i ne bi smjelo uzrokovati probleme djetetu u budućnosti. Također, u nekim zemljama mogu se zabraniti i imena koja krše kulturne tradicije.

via GIPHY

Bright Side je podijelio s čitateljima nekoliko neobičnih zakona u različitim zemljama:

Francuska

Prije 1993. godine, izbor imena za djecu bio je pod kontrolom zakona koji je donio Napoléon Bonaparte i koji je naznačio koja su imena prihvatljiva. Danas ljudi trebaju obavijestiti lokalni sud o imenima koja namjeravaju dati svojoj djeci. Ako ime može dovesti do neke vrste zlostavljanja u budućnosti, sud može zabraniti to ime.

Zabranjena imena: Nutella, Strawberry, Mini Cooper, princ William

Saudijska Arabija

Vlada ove zemlje zabranjuje strana imena, koja mogu biti slična prostim ili bogohulnim riječima, i ona koja krše društvene i vjerske tradicije.

Zabranjena imena: Linda, Anđeo, Maya, Kraljica, Alice, Ben, Prorok

via GIPHY


Island

Roditelji mogu odabrati ime s popisa koji ima oko 1800 opcija za svaki spol, a jedina iznimka je za roditelje iz drugih zemalja. Međutim, ako odabrano ime nije na popisu, posebno povjerenstvo mora najprije odobriti izbor imena. Ime bi trebalo raditi u skladu s pravilima islandskog jezika u smislu gramatike i pravopisa. Na primjer, ako ime sadrži Q ili W, bit će zabranjeno jer abeceda ne sadrži ta slova.

Zabranjena imena: Harriet, Dunkan, Zoe, Enrique, Ludwig


Portugal

U ovoj zemlji, imena moraju biti tradicionalno portugalska, ukazivati na spol djeteta, a ne zvučati kao nadimak. Kako bi se roditeljima olakšalo pronalaženje odgovarajućih imena, postoji poseban popis imena koje mogu koristiti.

Zabranjena imena: Nirvana, Viking, Jimmy, Rihanna, Sayonara

Njemačka

U Njemačkoj se ne može samo tako dati ime djetetu jer posebna lokalna organizacija mora odobriti ime. Ovdje su zabranjene sve riječi koje bi mogle imati negativan utjecaj na dobrobit djece. Osim toga, ime treba jasno identificirati spol. Ne mogu se koristiti imena hrane, prezimena ili nazivi objekata.

Zabranjena imena: Adolf Hitler, Usama Bin Ladin, Woodstock, GramofonIme se može odabrati s odobrenog popisa koji sadrži 18 tisuća ženskih i 15 tisuća muških imena. Ako netko poželi dati djetetu drugo ime, prvo će morati dobiti odobrenje. Naziv treba naznačiti spol i biti u skladu s jezičnim pravilima zemlje.


via GIPHY

Danska
Zabranjena imena: Majmun, Pluton, Cammmilla (da, s tri slova M), Ashleiy (da, točno tako) i Jacobp

Malezija

Popis zabranjenih imena iz ove zemlje sadrži naslove, brojeve, boje, povrće, voće, uređaje i ružne riječi. Ako roditelji i dalje žele dati djetetu ime u jednoj od tih kategorija, moraju dobiti odobrenje.

Zabranjena imena: Smrdljiva glava, Hitler, 007, Grbavac


Švedska

Ovdje ne možete dati ime s jednim slovom ili ime koje je vidno neprikladno i može dovesti do nelagode za osobu.

Zabranjena imena: Elxis, Allahu Akbar, K8lynŠvicarska


via GIPHY


U Švicarskoj, kao i u Njemačkoj, posebna organizacija mora prvo odobriti svačije ime. Ne mogu se koristiti prezimena, imena biblijskih zločinaca, robnih marki ili geografskih mjesta. Djevojkama se ne može dati muško ime i obratno. Sva šokantna i smiješna imena također su zabranjena.

Zabranjena imena: Kain, Juda, Brooklyn, Chanel, Mercedes, Pariz

Novi Zeland

Imena koja bi mogla povrijediti nekoga, koja imaju više od 100 znakova i ona koja podsjećaju na naslove i marke ne mogu se koristiti.

Zabranjena imena: Debeli Frajer, Lucifer, Isus Krist, Sveti, načelnik Maximus, 4real, Mafia No Fear

Meksiko

U Meksiku su zabranjena imena koja u budućnosti mogu dovesti do problema. Također, imena izmišljenih ličnosti ne mogu se koristiti.

Zabranjena imena: Hermiona, Burger King, Robocop, Twitter, Božić, E-pošta, Obrezivanje, Lady Di, Donje rublje, Pokahontas, ŠpinatAustralija


via GIPHY


U Australiji postoji popis zabranjenih imena koja uglavnom uključuju naslove i robne marke. Ružne riječi, duge riječi i riječi koje sadrže znakove koji se ne nalaze u engleskom jeziku ne mogu se koristiti.

Zabranjena imena: #ROFL, LOL, iMac, Isus Krist, Marihuana, Australija, Stan, Sestra, Bog

Najzabavnija stvar kod svih tih zabranjenih imena je to što su svi oni na popisu zabranjenih jer su neki roditelji zaista tako željeli nazvati svoju djecu. Koje ime vam je najčudnije?

Foto: Giphy Screenshot/ Giphy

M.S.K./ Bright Side

Pogledaj još:

Objavljena imena najboljih nastavnika u Hrvatskoj – pogledajte je li na popisu i neki od vaših

Trendi imena na našim prostorima – provjeri je li tvoje ili ime tvoje simpe na popisu najčešćih

Gigi, Demi i drugi poznati celebovi - znaš li tko je sve od tvojih omiljenih zvijezda promijenio ime?

ime najluđa imena zanimljivosti smiješna imena zabava Imena

Još vijesti