Slika nije pronađena

Jeste li znali da plavooke osobe uopće nemaju uvijek jednake plave oči? Svijetle oči zapravo uopće nemaju neku stalnu boju već im nijansa ovisi o količini dostupne svjetlosti u trenutku kada pogledate tu osobu.

Znanstvenik Paul Van Slembrouck tvrdi da ukoliko imate plave ili zelene oči – one zapravo nisu te boje.

Kako je Slembrouck objasnio, obojeni dio oka sastoji se od dva dijela, epitela u pozadini i prednje strome. Epitel je izgrađen od samo dva sloja stanica koje sadrže crno-smeđe pigmente, a stroma od bezbojnih kolagenih vlakana. Ponekad se u stromi nalazi veća količina tamnog pigmenta melanina, a ponekad ga uopće nema. Upravo količina melanina utječe na boju naših očiju.

Na primjer, smeđe oči imaju veću koncentraciju melanina u stromama koje apsorbuju najveću količinu svjetlosti koja prođe kroz kolagene naslage dajući oko tamnu boju.

Zelene oči imaju manju količinu melanina pa manje svjetlosti apsorbiraju. To znači da se dio svjetlosti ne apsorbira već pomoću takozvanog “Tyndallovog efekta” reflektira i stvara plavu boju. Kombinacija apsorbirane smeđe i neapsorbirane plave svjetlosti daju oko zelenu boju.

Najfascinantnije su plave oči koje sadrže jako malo melanina pa se gotovo sva svjetlost koja uđe u oko reflektira natrag u atmosferu kao rezultat “Tyndallovog efekta”.

Najzanimljivija stvar je da plave oči zapravo i nemaju uvijek istu boju, nego ona ovisi o količini dostupne svjetlosti u trenutku kada pogledate u krasne okice te osobe.

Koja je tvoja omiljena boja očiju? Sviđaju li ti se više plave, zelene ili smeđe?

L.B./izvor: Telegraf.rs, Iflscience.com

foto: Shutterstock


...Pročitaj još...

...Vjerujete li vlastitim očima? 7 optičkih iluzija koje će vas zbuniti...

...Plave, zelene, crne, smeđe: što boja očiju otkriva o tvojoj osobnosti?...

oči reflektiranje svjetlosti stroma fizika boje kolagen melanin

Još vijesti