Slika nije pronađena

Ako ste odrastali kao srednje dijete, vjerojatno ste navikli na to da vas se s vremena na vrijeme zanemaruje ili ignorira. Vjerujemo i kako ste barem jednom pomislili kako nemate jednake povlastice kao vaš najmlađi brat ili sestra. U nastavku pišemo o činjenicama koje sva srednja djeca trebaju znati kako bi se osjećali posebno.

Svatko tko je odrastao u obitelji s troje ili više djece zna kako stvari inače funkcioniraju: najstarije dijete ima obaveze, ali i povlastice koja ostala djeca nemaju, najmlađe dijete krade svu pažnju i najviše mu se popušta, dok su srednja djeca najčešće zaboravljena. Nadamo se kako će vam ove činjenice pomoći da postanete zahvalni za to što ste srednje dijete, jer srednja djeca su zaista posebna. U nastavku pročitajte i zašto.

1.Srednja djeca imaju svoj dan

Službeni Međunarodni dan srednjeg djeteta slavi se 12. kolovoza. Izgleda kako ćete ovo ljeto imati još jedan razlog za slavlje; okupite ekipu i proslavite činjenicu da ste srednje dijete. Iako je to vaš dan, savjetujemo da tortu ipak podijelite s braćom i sestrama.


2.Srednja djeca izumiru

Ne brinite, sve je u redu s vama, ali dok je u prošlosti prosječna obitelj imala četvero ili više djece, sada ih većina ima samo jedno ili dvoje. To znači kako se broj srednje djece u svijetu smanjuje, stoga cijenite činjenicu da će vaša pojava u budućnosti biti rijetkost.

3.Više od polovice svih predsjednika SAD-a bili su srednja djeca

Ako se ikada osjećate loše što ste srednje dijete, sjetite se ove činjenice. Predsjednici poput Abrahama Lincolna, Johna Kennedyja i Theodora Roosevelta imali su slične probleme kao i vi sada, a postali su vođe modernog svijeta.

4.I celebovi su srednja djeca

Slavne osobe i povijesne ličnosti također su odrastali u obiteljima u kojima su oni bili srednje dijete. Zvijezde poput JLo, Anne Hathaway, Billa Gatesa, Michaela Jordana i Madonne također su srednja djeca. Tom popisu pridružujemo i velike povijesne ličnosti kao što su Nelson Mandela, Walt Disney i Martin Luther King Jr. Vjerujemo kako nije loše biti u društvu ovih velikana.


5.Postoji i sindrom srednjeg djeteta

Riječ je o teoriji koju je osmislio psiholog Alfred Adler na početku 20. stoljeća. Teorija govori kako se srednja djeca osjećaju izostavljeno jer obično ne dobiju privilegije koje imaju najstarija djeca, ali ne dobiju niti pažnju kakvu dobivaju najmlađa djeca. Iako se ovo pitanje godinama istraživalo i nisu se pronašli univerzalni, konkretni dokazi, ove situacije zasigurno zvuče poznato svakom srednjem djetetu.

6.Srednja djeca se u potpunosti razlikuju od najstarije

Jeste li se ikada zapitali zašto ste vi i vaš najstariji brat ili sestra toliko različiti? Odgovor vjerojatno leži u tome da ste vi srednje dijete. Naime, određeni psiholozi kažu da kada najstarije dijete zauzme određenu ulogu u obitelji, iduće dijete u obitelji će htjeti poprimiti sasvim suprotne karakteristike kako bi se izdvojilo.

7.Srednja djeca imaju posebne vrline

Već spomenuti psiholog Adler i ostali znanstvenici smatraju kako srednja djeca razviju vještine koje ostala djeca možda neće imati. Srednju djecu krase karakteristike poput otpornosti i samostalnosti, a mnoga srednja djeca su dobra i u diplomaciji. Također, Adler je smatrao kako se zbog nedostatka roditeljske pažnje srednja djeca obično vole boriti protiv raznih oblika društvene nepravde.


8.Podcjenjuje ih se

Zbog svih navedenih karakteristika, stručnjaci smatraju kako se srednja djeca bolje od ostale djece suočavaju s velikim životnim problemima, unatoč tome što ih se često podcjenjuje.

9.Svi vole srednju djecu u TV obiteljima

Obično su srednja djeca u serijama vrlo pametna; sjetite se samo Lise Simpson iz Simpsona ili Alex Dunphy iz Moderne obitelji. Naravno, nikako ne smijemo zaboraviti ni naše omiljeno srednje dijete, najpopularnijeg TV genijalca – Malcolma u sredini.


10.Srednja djeca imaju i svoj savez

Međunarodni savez srednje djece osnovao je Bruce Hopman, koji je, kao što ste mogli i pretpostaviti, i sam srednje dijete. Hopman se zalaže da se Dan srednje djece prebaci na 2. srpnja, datum koji se nalazi na sredini godišnjeg kalendara.

Foto: Shutterstock - Collin Quinn Lomax/ Giphy

M.B.

Pogledajte još:

'Family goals' - šest načina na koje možeš svojoj braći reći da ih voliš

Ovo kuže mlađa braća i sestre – što kad te profesori uspoređuju sa starijim bratom ili sestrom

Znanost je dokazala: mlađa braća su sklonija problemima, a starija su pametnija

Obitelj zanimljivosti srednje dijete

Još vijesti