Slika nije pronađena

Susjedna Bosna i Hercegovina bori se sa sve većom stopom maloljetničkih trudnoća, a u prilog tome Dnevni avaz navodi slučaj u kojem je sedam učenica zatrudnjelo na školskom izletu.

>> Pročitaj još... Grupni seks školaraca završio s pet trudnih djevojčica

Istraživanja pokazuju da je blizu 20% mladih u BiH u dobi od 15 godina već stupilo u seksualne odnose. Također, 43% njih u dobi između 15 i 18 godina reklo je da ne koristi nikakvu vrstu zaštite, a kao glavni izvor informacija o seksualno-reproduktivnom zdravlju navode internet.

Senad Mehmedbašić, sarajevski ginekolog, ističe kako je strašno da djevojčice od 13 ili 16 godina imaju seksualne odnose, ali dodaje da je takvo nešto, nažalost, u trendu. Upozorava da su u takvim slučajevima i trudnoća i porođaj visokorizični.

Nenad Babić, nacionalni koordinator za reproduktivno zdravlje Republike Srpske, istaknuo je da djeca već sa 13 ili 14 godina stupaju u seksualni odnos, što kasnije dovodi do porasta maloljetničkih trudnoća i abortusa, kao i spolno prenosivih bolesti.

Zabilježen je slučaj da su osnovci iz jednog malog bh. mjesta otišli na ekskurziju koja je trajala oko pet dana, a nakon određenog vremena ispostavilo se da je čak sedam učenica zatrudnilo na ekskurziji”, izjavio je Babić.

Također je istaknuo da rano stupanje u seksualne odnose kasnije dovodi do niza posljedica poput neplodnosti, raznih bolesti, spontanih pobačaja i prijevremenih poroda.

Samo prošle godine, prema podacima Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), rodila je 31 adolescentica. Od tog broja, četiri su maloljetnice od 15 godina, deset 16-godišnjakinja i 17 pacijentica od 17 godina.

L.B./izvor: haber.ba

foto: Shutterstock, Pinterest


Pročitaj još...

...Učenica 8. razreda uspjela sakriti da je u petom mjesecu trudnoće...

...Grupni seks školaraca završio s pet trudnih djevojčica...

...Maloljetničke trudnoće: 'RealCareBaby' za njemačke tinejdžerice...

Maloljetničke trudnoće sedam učenica nenad babić školski izlet bosna i hercegovina