Slika nije pronađena

'Nikada neću zaboraviti trenutak kada sam ga ugledala prvi put. Iako nije izgledao kao dečko na kojeg bih 'pala', nisam mogla zanemariti 'kemiju' koju sam osjetila. Svaki dio mog tijela bio je u visokom stupnju pripravnosti; moje srce počelo je tući dvostruko brže, leptirići u mom trbuhu su podivljali, a moje lice se zacrvenjelo. Možda je to bila ljubav na prvi pogled?'

Tako svoj susret s 'dečkom iz snova' opisuje 20-godišnja Valentina – jeste li kada iskusili nešto slično? Ako je odgovor potvrdan, tada ste vjerojatno doživjeli 'ljubav na prvi pogled'. Postoje nepobitni dokazi da tako nešto postoji, ali znanstvenici napominju da je riječ o 'posebnoj vrsti' ljubavi koja ne može opstati – uzbuđenje i nervoza koji ju prate jednostavno su preintenzivni da bi preživili duže vrijeme i doveli do dugotrajnog odnosa u čijim se osnovama nalazi strpljenje.

Zanimljivo je kako naše tijelo reagira kada doživimo 'ljubav na prvi pogled': počinjemo se znojiti, srčani mišić pumpa puno brže i jače pa čak i žlijezde u našem vlasištu otpuštaju više ulja kako bi stvorile dodatni sjaj. Naše tijelo ima rekaciju identičnu onoj kada se bojimo ili smo ljuti.

Upravo zbog te napetosti, ovakvo stanje nije održivo i dugotrajno. Da, ljubav na prvi pogled postoji, ali ima rok trajanja. Nakon nje dolazi trenutak kada počinjemo primjećivati njegove smiješne tenisice ili naviku da neprestano 'škljoca' zubima koja nam odjednom postaje užasno iritantna.

Dobra vijest je da u tom trenutku počinje ono što nazivamo 'pravom ljubavlju'. Suosjećanje, poštivanje, razumijevanje i uvažavanje postaju važniji no ikada, a naša ljubav jača nego prije.

Foto: Shutterstock
Izvor: BeingGirl.com
I.N.

ljubav na prvi pogled

Još vijesti