Slika nije pronađena

Praznovjerja bismo mogli opisati kao opća vjerovanja koja nemaju racionalnu bazu. Neka od njih mogu biti tek zabavna i dobra podloga za zezanciju, ali neka mogu postati izvor straha i nelagode pa čak i psihoza.

Većina nas ima neka praznovjerja, a zapravo i ne zna zašto ih ima. Primjerice, mnogi se stresu na spomen broja 13  i izbjegavaju sve što postoji s tim brojem ili nema šanse da prođu ispod ljestava. A koja su to najčešća praznovjerja u koja vjerujemo, a da i ne znamo zašto?

Broj 13

Strah od broja 13 jedan je od najčešćih strahova. Neki ljudi samo se boje petka 13. dok se oni drugi boje svega što na sebi ima broj 13. Stvari idu tako daleko da u nekim zgradama preskaču 13. kat, u drugima su stanovi jeftiniji na 13. katu nego na drugim katovima, a najpoznatija priča je o Isusu i posljednjoj večeri na kojoj je Juda, koji ga je izdao, bio 13. gost.

Svrbljivi dlan

Dlan koji svrbi ima mnogo značenja povezanih s praznovjerjem. Primjerice, netko vjeruje da označava osobu koja je pohlepna i ima neutaživu želju za novcem. Također, može označavati i da ćemo dobiti novac, ali samo ako nas svrbi lijevi dlan, a ako nas svrbi desni, znak je da ćemo nekome davati novac. Postoji i vjerovanje da ako svrbi desni dlan, upoznat ćemo nekog novog, a ako svrbi  lijevi, dobit ćemo novac. Kod Shakespearea, Brut kaže: 'Da ti kažem, Kasije, osuđujem te da te često dlan svrbi.'


No, prema još jednom praznovjerju, dlan ne treba češkati prstima ako želimo ono što nam predviđa jer će u protivnom prestati djelovanje (ukoliko je pozitivno). Jedino čime se u tom slučaju smije češkati svrbljivi dlan je drvo ili bronca.

Prolazak ispod ljestvi

Položaj ljestvi je u trokut, a to je znak za život. A kada prolazimo kroz trokut, izazivamo sudbinu, uključujući i duhove koji žive ispod ljestava, a opet uključujući i zle duhove kojima se to neće svidjeti.  No, ako baš morate proći ispod ljestava, možete se zaštititi i to tako da stavite palac između kažiprsta i srednjaka (mislimo na prste iste ruke) ili cijelim rukama i dlanovima napraviti znak križa.

Razbijeno ogledalo

Vjeruje se da razbijanje  ogledala znači nesreću punih sedam godina. Praznovjerje dolazi od starog vjerovanja da je ogledalo zapravo reflekcija naše duše pa je stoga njegovo razbijanje štetno za dušu.  Sedam godina je uzeto jer je i tijelu potrebno da obnovi sve stanice za sedam godina. Vjeruje se da će negativan efekt razbijenog ogledala biti neutraliziran ako se ono zakopa u zemlju za vrijeme mjesečine.


Potkova

Vjeruje se da, ako se pronađe konjska potkova, to je veliki simbol sreće, posebice ako se krajevi okrenuti prema vama. Šteta pa danas baš i ne pronalazimo konjske potkove jer su konje zamijenili automobili pa, tko zna, možda uskoro potkove kao simbol sreće zamijene ratkape ili kakvi vijci s automobila.

Šalu na stranu, ako ipak uspijete pronaći konjsku potkovu, zamislite želju i bacite potkovu preko lijevog ramena te je ostavite da stoji ondje gdje padne. Možete je i uzeti i objesiti na vrata kako bi cijeloj obitelji donosila sreću. Mora se paziti kako se objesi na vrata – s krajevima malo ukoso prema dolje ili gore. Naime, ako se stave ravno dolje, sreća neće moći ući jer će stalno ispadati, a ako se krajevi stave ravno gore, neće moći izaći što također nije dobro.

Otvoreni kišobran u zatvorenoj prostoriji

Dakako, može postati doista loša sreća ako kišobran otvorite i porazbijate predmete oko sebe. Međutim, staro je vjerovanje da se na ovaj način uvrijedi bog sunca, a to donosi bolest čovjeku koji ga je otvorio pa i cijeloj obitelji koja živi u toj kući.


Kucni dvaput za sreću

Ovo praznovjerje datira iz prastarih vremena kada se vjerovalo da duhovi žive u drveću. Kada bi netko nešto tražio od duhova, lagano bi dotaknuli koru drveta, a kao zahvalu bi dva puta pokucali. Kasnije su kršćani počeli kuckanjem u drvo zahvaljivati za dobru sreću zato jer je Isus Krist umro na drvenom križu.

Prosuta sol preko ramena

Sol je oduvijek bila dragocjen sastojak kojim su se tjerali zli duhovi i kojim se odvijao obred čišćenja. Kada se prospe malo soli, potrebno je prstohvat baciti preko lijevog ramena kako bi se otjerali zli duhovi koji žele donijeti nesreću.

Crna mačka – loša sreća

Još od Srednjeg vijeka vjerovalo se da su crne mačke prijateljice i vjerne pratilje vještica. Neki su čak vjerovali da se te mačke mogu pretvoriti u vještice nakon što su s njima sedam godina. Strah od crnih mačaka imali su i Hitler i Napoleon koji su se spremali osvojiti svijet.


Nazdravlje za sreću

Neki će reći da 'nazdravlje' govore kako bi pokazali da su dobro odgojeni. Međutim, zapravo postoje praznovjerje da kada nekome poželimo nazdravlje nakon što kihne, zapravo sebi prizivamo sreću. Ovo vjerovanje datira iz 6. stoljeća kada se kihanje gledalo kao način izbacivanja zlih duhova iz sebe.

Stari Rimljani vjerovali su da kihanjem duša izlazi iz tijela i zato je treba pozdraviti s 'nazdravlje', kako bi bila sigurna. Kada je kuga zahvatila Europu 1665. godine papa je naredio da se svima koji kišu poželi 'nazdravlje' jer će vjerojatno umrijeti. Ovo 'nazdravlje' također se pratilo pokretom ruke u obliku križa, za sreću.

N.LJ.J.
Foto: Sxc.hu

praznovjerje zanimljivo