Slika nije pronađena

Likovi koje smo kao djeca upoznali napeto listajući stranice omiljene nam knjige zauvijek ostaju s nama, čak i kada nismo više tako mali. Oni nam tako pripovijedaju razne priče i dogodovštine, uz koje nas uče nešto i o stvarima iz realnog svijeta te nas tako vode kroz djetinjstvo, koje zahvaljujući njihovim pustolovinama i čudesnim avanturama, dobiva posve nove boje.

Podsjetite se s nama koje to junake i junakinje nikada nećemo zaboraviti te koje priče i bajke nekako baš ne želimo prerasti:

Bambi

Ova knjiga nastala je iz pera austrijskog pisca Felixa Saltena, a prvi puta je objavljena 1923. godine. Malo lane rođeno kao princ šume na tragičan način izgubi majku, a njegova topla priča o odrastanju i prijateljstvu zauvijek se urezala u srce mnogim generacijama.

Bambi je doživio i svoju animiranu verziju koju je producirao Walt Disney i koja se u kinima prvi puta pojavila 1942. godine. Sjećate li se Lupka, simpatičnog zeke s rozim nosićem i dražesnog tvora Cvjetića?

Heidi

Ovaj popularni dječji roman napisala je švicarska autorica Johanna Heusser Spyri oko 1871. godine. Heidi je radoznala i vesela djevojčica, koja odrasta bez roditelja, ali usprkos tome, hrabro pobjeđuje sve nedaće. Odrastajući u planinskoj kolibi s djedom, čije srce je smekšala svojom dobrotom i nježnošću, Heidi nam je pokazala koliko nam zapravo malo treba da bi bili sretni.

Knjiga o džungli

Djelo 'Knjiga o džungli' dio je velikog opusa što ga je ostavio engleski pisac Rudyard Kipling. U njoj upoznajemo odvažnog dječaka Mowglija, kojeg su othranili vukovi, a koji uz pomoć svojih novih prijatelja pantere, udava i medvjeda uči zakone džungle, ali se upoznaje i sa značenjem pravih vrijednosti, poput hrabrosti, prijateljstva i pravednosti. Priča je također doživjela svoju animiranu verziju, čije pjesme, sigurni smo, niste zaboravili.

Alisa u Zemlji čudesa

Čudnovate pustolovine djevojčice Alise opisao nam je engleski pisac i matematičar Lewis Carroll. Dječje priče koje su objavljene pod imenom 'Alisa u zemlji čudesa' Caroll je pričao kćeri svog šefa na koledžu, a odmah nakon što su izašle 1865. godine, postigle su veliki uspjeh.

Pustolovine ove znatiželjne djevojčice obiluju čudnim i neobičnim stvorenjima, a omiljen lik samom Lewisu bio je poznati Bijeli zec, koji je uvijek u žurbi. Osim animiranog filma, nedavno smo mogli vidjeti i filmsku inačicu ove priče, koju je režirao Tim Burton.

Čudnovate zgode šegrta Hlapića

Najpoznatija hrvatska književnica Ivana Brlić-Mažuranić 1913. godine objavila je roman za djecu pod nazivom 'Čudnovate zgode šegrta Hlapića', a priča o siromašnom šegrtu koji bježi od svog okrutnog gazde te pritom upada u razne pustolovine, brzo je pronašla svoj put do čitatelja.

Čudesan svijet bajki ova književnica predstavila je i u zbirci pripovjedaka 'Priče iz davnine' objavljenoj 1916. godine, u kojoj je oživjela mnoge likove inspirirane slavenskom mitologijom, kao što su div Regoč, vila Kosjenka, ribar Palunko, Stribor, Potjeh i još mnogi drugi.

Koje su knjige obilježile tvoje djetinjstvo? Podijelite s nama uz koje ste likove proživjeli najljepše trenutke odrastanja?

Sonja Curi

knjige književnost djetinjstvo