Slika nije pronađena

Njegovo ime je Joel Aničić, učenik je Prve riječke hrvatske gimnazije i pobjednik na natjecanju Euromath, čiji je domaćin ove godine bila Poljska. Na konferenciji mladih matematičara predstavio se istraživačkim projektom koji nosi naziv 'Matamatički izračun pobjede u Monopolyju'.

Tamo sudjeluju učenici od 9 do 18 godina, a program se sastoji od radionica, predavanja i natjecanja u četiri kategorije (MATHPresentation, MATHFactor, MATHeatre i MATHPoster Design Competition). Nakon što učenici prijave svoje radove, komisija ih procjenjuje i poziva učenike da ih prezentiraju pred međunarodnom komisijom i sudionicima. Sudjelovalo je 400 učenika iz Europe, Libanona, Meksika i Koreje, a jedan od njih bio je i Joel, koji je pobijedio u opakoj konkurenciji od pedesetak prezentacija.


'Moja prezentacija je bila popularna jer sam na jednostavan način predstavio matematiku koja se bavi vjerojatnošću', rekao je Joel za 24sata. Riječ je o strategiji koja je najbolja za pobjedu u igri, a uključuje tri 'glavna' pravila. Ukratko, to su:

1. Neka polja vrijede više od drugih: najposjećenije polje je 'zatvor' iza kojeg se kriju najvrjednija (crvena i narančasta) i njih treba prvo pokupovati.

2. Nije pametno kupovati hotele – jer oni u dužoj igri vrijede manje od četiri kuće jer, ako nema više kuća u banci, drugi ih ne mogu kupiti.

3. U početku igre treba izbjegavati 'zatvor', a kasnije pohrliti na to polje – jer je u početku bitno skupiti što više polja i kuća, a u drugom dijelu ih zadržati (ne stati na tuđa polja, a drugi neka stanu na vaša.

Tako imate najveće šanse za pobjedu... Da, trebat će vam i malo sreće, ali Joel je, koristeći ovu formulu, od osam odigranih partija s bratom pobijedio u njih sedam.

via GIPHY


Zato idući puta kada budete na nekoj kućnoj zabavi, sjetite se ovih pravila i rasturite u Monopolyju kao Joel u Poljskoj!

Foto: Screenshot/Pixabay/Giphy

M.Z. / 24sata


Provjeri još...

Skromni heroj Marin je hrvatska osoba godine! Dok su drugi visili po društvenim mrežama, pogledajte što je on radio!

VIDEO Omiljena profesorica hrvatskog ponosna na svoje učenike: 'Jednom će oni vladati svijetom, a ja ću misliti kako je to baš dobar svijet'

Hrabri maturant Ognjen napravio nešto hvale vrijedno – njegov potez spasio je život četverogodišnjaka

matematika joel aničić monopoly zabavno društvene igre

Još vijesti