Slika nije pronađena

Predstavit ćemo vam pametne interaktivne ploče, aplikacije koje obavljaju slične zadaće i pametan marker – Scanmarker!

Pametna interaktivna ploča je u neke hrvatske škole došla još 2009. godine s ciljem poticanja nastavnika na provođenje interaktivne multimedijalne nastave u učionicama. Korisna je jer se na njoj mogu otvoriti različiti tipovi sadržaja, od slika preko video i audio sadržaje, do raznih vrsta dokumenata na kojima se može raditi automatski.

Jednu takvu izumio je i Ivan Relja, inovator i tvorac digitalne ploče za kredu. Ona omogućuje pisanje, crtanje i brisanje uz istovremeno prikazivanje sadržaja na računalu, tabletu ili pametnom telefonu i spremanje istoga za naknadni prikaz. Ne ovisi o nikakvom programu, radi i na struju i na baterije i može se postaviti na prozorsko staklo (ili na običnu ploču).


Fokus se tako prebacuje s prepisivanja s ploče na praćenje gradiva jer nastavnici mogu putem pametnog ekrana sve informacije i nastavne materijale podijeliti s učenicima. No, kako je cijena ploča relativno visoka, rijetko koja škola si ih može priuštiti. Ipak, postoje i slične aplikacije po puno pristupačnijoj cijeni.

Jedna od njih je AWW app, interaktivna online ploča. To je internetska aplikacija koja radi na svim uređajima i u svim preglednicima i to tako da dozvoljava da neograničen broj ljudi u isto vrijeme pristupa istoj ploči. Lekciju je moguće spremiti i pristupiti joj uvijek, pa razmislite o opciji da nagovorite profu da tamo zapisuje gradivo.

Dijeli se s drugima putem linka ili e-maila i omogućuje pisanje lekcija, vježbanje zadataka, izradu skripti... Moguće je i projicirati napisano na platnu.

via GIPHY


No, to nije sve! U pomoć pri učenju od sada ti može priskočiti i pametni marker. Radi se o tehnološki naprednom markeru koji omogućava da napravite zabilješku ili skriptu bez zapisivanja. Dovoljno je preko teksta prelaziti ovim markerom, kao bilo kojim drugim kojim inače podcrtavate, a ovaj će uređaj prepoznati tekst, OCR-irati ga i automatski prikazati na vašem mobitelu ili računalu, piše MojFaks.com.


Scanmarker prepoznaje više od 50 jezika tako da ćete ga moći koristiti i prilikom čitanja strane literature koju će vam i prevesti ako podržava jezike koje koristite. Nudi i opciju slušanja teksta korisnicima koji čitaju što je odlično za pamćenje literature ili učenje stranog jezika.

Cijena ovog markera-skenera je 99 dolara, a možete ga naručiti ovdje.

Foto: Amazon.com/YouTube/Screenshot/Giphy

M.Z.

Pročitajte još:

U prodaji je prvi pametni kondom - biste li isprobali ovaj novi izum?

OMG Totalno nova manikura – uskoro ćemo moći pričati preko noktiju?

Nova IN aplikacija je Closenger – ekipa na Instagramu se planira prebaciti na ovo

učenje skener pomagalo Pametni uređaji aplikacija pametna ploča scanmarker

Još vijesti