Slika nije pronađena

Guy Claxton, izvanredni profesor kognitivnih znanosti na King's College-u u Londonu tvrdi da gumice za brisanje potiču djecu da se srame vlastitih pogrešaka. Mladi se ne bi treali sramiti svojih pogrešaka nego bi ih trebali prepoznati i učiti iz njih, dodaje ovaj znanstvenik.

Gumica za brisanje je vražje pomagalo jer podupire i nastavlja kulturu srama od pogreške, izjavio je za Daily Telegraph. To je način za laganje svijetu koji kaže: 'Nisam pogriješio. Odgovorio sam točno iz prvog pokušaja.' To se događa kad imate mogućnost obrisati nešto i ispraviti odgovor.

Nastavio je i dalje: Umjesto toga treba nam kultura u kojoj se djeca ne boje pogriješiti, sagledati svoje pogreške i naučiti iz njih, kultura u kojoj mladi stalno razmišljaju o svojim postupcima i učenju i poboljšavaju svoja dostignuća i znanja i gdje nisu opterećeni time da moraju znati točan odgovor iz prvog pokušaja i izgledati pametno.

Tajna je u znatiželji, interesu i procesu: Moraju biti zainteresirani za proces dolaženja do točnog odgovora jer tako je to u velikom svijetu.

Savjet svim školama glasio bi da zabrane gumice za brisanje u školama, a prihvate mogućnost griješenja prilikom učenja jer greške su naši prijatelji i na njima najbolje učimo.

Škole ne bi trebale biti samo mjesta na kojima učimo točne odgovore na pitanja kako bismo prošli na testovima i ispitima nego mjesta gdje se mladi pripremaju za stvarni život. Učenje u školama previše je različito onome koje dolazi kasnije u životu.

Slažete li se s ovim profesorom?

L.B./izvor: Daily Mail

foto: sxc.hu

Pročitajte još...

...DIY: Fora slike pomoću olovke sa gumicom...

...Što se dogodi kad u školama zabrane čokoladno mlijeko?...

...Čak 87% školaraca odugovlači sa pisanjem zadaće i učenjem: što rade umjesto toga?...

guy claxton gumice za brisanje zabrana u školama učenje iz pogrešaka King's College

Još vijesti