Slika nije pronađena

I ove godine najtraženije su bile gimnazije i srednje medicinske škole. Većina učenika razmišlja o upisima na fakultet nakon srednje, a sve manje se njih odlučuje na upis u neku strukovnu školu.

Zbog premalog broja prijavljenih učenika, ili čak ni jednog, neke su škole za ovu godinu ostale bez upisa zanimanja za koja su uoči prvog upisnog kruga predvidjele razredne odjele. Ministarstvo znanosti i obrazovanja je nakon obrade podataka jednostavno izbrisalo pojedina 'neželjena' zanimanja, čak i prije jesenskog upisnog roka.


U Hrvatskoj tako ove godine nije upisan ni jedan krovopokrivač, limar, šumar, puškar...

Osim 41 zanimanja koje ove godine nije nigdje upisano, postoji još na desetke zanimanja od kojih su pojedine škole morale odustati zbog nedovoljnog interesa. Strukovna škola Đurđevac u Koprivničko-križevačkoj županiji ostala je tako ove godine bez stolara, Obrtnička škola Koprivnica bez autolimara, limara, vodoinstalatera, mesara, pomoćnih cvjećara i stolara, kuhara i pekara koji rade po prilagođenom programu, dok je Srednja gospodarska škola Križevci morala odustati od upisa mljekara, voćara-vinogradara-vinara i vrtlara.

'Polako se gube poljoprivredna zanimanja, iako je sjever Hrvatske poljoprivredni kraj s velikim brojem OPG-ova',
rekao je  za Večernji ravnatelj Gospodarske škole Renato Vinko koji je nezadovoljan odlukom Ministarstva i misli da se moglo pričekati s brisanjem do jesenskog roka. 


Lani su ostali bez vrtlara. U Varaždinskoj županiji Srednja škola Arboretum Opeka također nije upisala poljoprivredne tehničare, kao ni poljoprivredne gospodarstvenike, Srednja strukovna škola Varaždin nije upisala pomoćne pekare, stolare, krojače i galanteriste, a Srednja škola Novi Marof opću gimnaziju.

U Srednjoj školi Glina u Sisačko-moslavačkoj županiji skinuta su za ovu godinu zanimanja prodavač, autoelektričar, elektroinstalater i elektromehaničar, u Srednjoj školi Ivana Trnskoga u Hrvatskoj Kostajnici nisu upisali šumarske tehničare i krojače, ali su zato povećali stolare s 12 na 20.


U Tehničkoj školi Kutina nisu upisali ekološke tehničare, a to zanimanje nije prošlo ni u Tehničkoj školi Sisak. U Srednjoj školi Petrinja nisu upisali cvjećare, mesare (prijavio se samo jedan đak) i voćare-vinogradare-vinare.


No, ti programi neće biti ukinuti, nego će zbog potrebe lokalne zajednice Ministarstvo omogućiti upis u jesenskome roku.

U Strukovnoj školi Sisak ostali su bez prvih razreda krojača, krovopokrivača i montera suhe gradnje, a povećane su, s druge strane, kvote za vozače motornih vozila, fotografe i zidare, dok je Srednja škola Topusko povećala plan upisa za konobare i kuhare, koji su ove godine na Jadranu vrlo traženi.

Što će biti s 'izbrisanim' zanimanjima i hoće li ih ikada vratiti – čekamo odluku Ministarstva.

Dakle, iz teksta se može zaključiti da je ovo
lista manje poželjnih zanimanja u Hrvatskoj:

Krovopokrivač

Limar

Šumar

Puškar

Stolar

Autolimar

Vodoinstalater

Mesar

Svjećar

Mljekar

Voćar – vinogradar -vinar

Vrtlar

prodavač

autoelektričar

elektroinstalater

Šumarski tehničar

Krojač

Foto: Unsplash

I.I./ lokalni.vecernji.hr

Pročitajte još:

[DRŽAVNA MATURA] Ove godine palo najviše maturanata, stiglo čak tri tisuće prigovora

Zadaci koje nismo očekivali, frka u Splitu i kaos na Fejsu - državna matura iz perspektive maturantice

Državna matura: imaju li svi srednjoškolci iste šanse?

zanimanja srednja škola Izbrisana