Slika nije pronađena

Kada kažemo 'učenik 6. razreda' i 'pravljenje piva' vjerojatno bismo pomislili kako sve ove riječi ne mogu zajedno stajati u istoj rečenici. Međutim, istina je zapravo suprotna – doista se sve može složiti u vrlo skladnu rečenicu!

O čemu se radi? O tome da jedanaestogodišnjak, učenik 6. razreda jedne američke škole u Coloradu, Michal Bodzianowski radi na proizvodnji piva i to tako da se pivo proizvodi u - svemiru. Postaje sve bolje od boljeg, zar ne?!

Michal je pobjednik natječaja kojeg je raspisao National Center for Earth and Space Science Education, a natječaj se zvao Student Spaceflight Experiments Program. Dovoljno je reći sljedeće – na njega se prijavilo oko 4,000 učenika!


Njegovim će se projektom istraživati proizvodnja piva u području mikrogravitacije, a ako sve uspije, iskustva bi se mogla primijeniti na pročišćavanje vode za piće u zemljama u razvoju kod kojih je čest problem zagađenih voda.

Njegov inovativni eksperiment započet će kasnije ove godine u posebno dizajniranom laboratoriju na Floridi u Međunarodnoj svemirskoj stanici.  Michal će izvesti eksperiment u uvjetima kakvi su inače u raketi, a potom će ga astronauti isprobavati u pravoj raketi kojom će biti poslani u svemir.

Prema riječima ovoga gotovo pa tinejdžera, alkohol se ne mora nužno koristiti samo za piće i podizanje raspoloženja već se s njim mogu čistiti rane te može poslužiti kao pročišćivač vode u hitnim slučajevima.

Michal je na ideju došao sam, a zapravo ga je inspirirala knjiga koju je dobio na poklon za Božić. Knjiga govori o neobičnim činjenicama te je spomenuto kako su ljudi u Srednjem vijeku koristili alkohol za pročišćivanje vode.


'Ovo mi zbilja pomaže u životu, da će se moj projekt izvoditi na Međunarodnoj svemirskoj stanici. Ovo se događa samo jednom u životu, doista', rekao je mlađahni Michal.

Sharon Combs, Michalova učiteljica i sponzorica, o svemu kaže: 'Doista mu je samom sinula ta ideja. Nisam nikada očekivala da će netko od mojih učenika iz 6. razreda dogurati tako daleko. No, Michal ima tu prirodnu znatiželju koja je tako svojstvena znanstvenicima. Veoma je talentiran.'

Što dodati nego – veliki korak i za Michala i za čovječanstvo, pričekajmo kamo će nas odvesti!

Pogledajte intervju s talentiranim Michalom:

N.LJ.J.
Foto: YouTube screenshot

zanimljivosti Učenik Pivo svemir