Slika nije pronađena

Proveli smo anketu kako bi saznali misle li hrvatski školarci da bi im ukidanje domaće zadaće donijelo olakšanje, pomažu li im roditelji oko zadaće te koliko vremena na nju potroše.

Reforma hrvatskog školstva tek će uslijediti, a sve više se priča o tome kako bi se domaće zadaće trebale ukinuti. Mišljenja psihologa, profesora i roditelja vrlo su slična i svi su složni oko jednog - učenike se opterećuje s previše zadaće i gradiva.

Samostalan rad se treba cijeniti, ali neki roditelji tvrde da neprestano pomaganje sa zadaćom nema smisla. Tvrde da njihova djeca i ovako imaju previše gradiva, a da im zadaća oduzima slobodno vrijeme koje bi trebali provesti u igri i druženju.

Budući da se učenike uvijek posljednje pita o njihovim željama i potrebama, portal Teen385 odlučio je provesti anketu u kojoj su tinejdžeri iznijeli svoje mišljenje o ukidanju zadaće.


Na anketu je odgovorilo preko 2 tisuće učenika, a više od pola ih misli da zadaću treba ukinuti. Njih 22% smatra da zadaću ne treba ukinuti, a 11% ne zna.

Tek 5% učenika kažu da im roditelji pomažu oko zadaće, a `debelo ne` na ovu temu reklo je 57% školaraca. S tvrdnjom da školske obaveze treba ostaviti u školi slaže se 76% učenika, a svaki četvrti nema problema s ispunjavanjem školskih obaveza kod kuće.

25% učenika misli da profesori pretjeruju sa zadaćom i to posebno vikendom, dok njih pola njih misli da i ovako imaju dovoljno gradiva za svladati u školi. Tek 14% učenika kaže da je zadaća dobra za vježbu i da profesori ne pretjeruju.3 od 4 školaraca tvrde da im zadaća oduzima previše vremena te da nikada ne mogu biti potpuno opušteni
, a tek 13% ima dovoljno vremena za sve.

Najveći broj učenika na zadaću troši 1-4 sata dnevno, a 12% tinejdžera za radnim stolom sjedi i dulje od 4 sata.

Premda se opiru zadaći, njih 73% misli da su zadaće iz matematike i sličnih predmeta korisne, dok iz biologije uopće nisu potrebne, a 16% ih smatra da zadaće nemaju smisla jer i ovako ne shvaćaju gradivo. Onih koji smatraju da zadaće nadopunjuju njihovo znanje je 10%.Više od polovine učenika krivi profesore za to što ne znaju riješiti zadaću, a 30% ih misli da su sami krivi
jer ju ne znaju riješiti.

Po svemu sudeći hrvatski učenici su opterećeni domaćom zadaćom, a roditelji im u tome ne pomažu. Nadamo se da će se poduzeti nešto po tom pitanju te da će se naći način na koji bi se udovoljilo željama i mišljenju školara, ali i stručnjaka.Foto: shutterstock.com

I.P.


Pročitajte još:

Aplikacije koje će ti pomoći u pisanju zadaća

Zadaća nije bauk- organiziraj se i sve će biti lakše

Napravila haljinu od zadaća iz matematike

anketa rezultati ankete Domaća zadaća

Još vijesti