Slika nije pronađena

Gimnazijalci Srednje škole fra Andrije Kačića Miošića iz Makarske, ogorčeni uvjetima u kojima rade, napisali su pismo ministru obrazovanja Vedranu Mornaru.

Pismo prenosimo u cijelosti:

Poštovani ministre Mornar,

Drago nam je da na vrhu Ministarstva obrazovanja napokon vidimo osobu kojoj je uistinu stalo do našega obrazovanja, ali i promjene našega arhaičnog sustava obrazovanja. Nažalost, mislimo da Vam pogled ne seže dalje od Zagreba budući da smo mi u ostalim krajevima Lijepe naše, kao i uvijek, zakinuti. Prema Ustavu RH, svima bi nam trebali biti jednaki uvjeti obrazovanja, međutim, ako pogledate priložene fotografije, bit će Vam jasno da to nije tako. Ovako izgleda kišni dan u našem gimnazijskom razredu na jugu Hrvatske, u lijepoj turističkoj Makarskoj, a buru da ne spominjemo.

Ne sluti na dobro...

Dok vi govorite o informatizaciji, prijemnim ispitima i vrednovanju znanja, nama nedostaju parketi, prozori i zidovi. Dok Vi govorite o inflaciji odlikaša, moramo Vam reći da mi odlikaši uistinu, pa čak ni u startu, nismo jednaki. Ipak, dovoljno smo naučili da znamo da voda u štekeru ne sluti na dobro!!

Iako smo gimnazijski razred, laboratorij iz kemije ili fizike nikada nismo ni vidjeli, kompjutore dijelimo, a sutra bismo se za upis na fakultet trebali natjecati s djecom iz MIOC-a ili V. gimnazije. Kako?

Politika nas uopće ne zanima, a čini se da ni mi ne zanimamo nju! Na vlasti u županiji je HDZ, a u gradu SDP, a mi smo i jednima i drugima potpuno nebitni. Grad troši milijune na gastro-sajmove, ribarske večeri, glazbenike lakih nota, žičare… mi bez zidova.

Županije (iako su gotovo sve u minusu) troše na domjenke, vlastite fotelje… mi bez prozora i klima.
Država troši na udruge, agencije za vrednovanje svega i svačega… mi bez kompjutora.


Zar ne bi bilo bolje od svakogodišnjeg mijenjanja udžbenika, uvjeta upisa, prijemnih ispita, vanjskih agencija i ostalog, mijenjati zakone kojima će nama biti bolje? Možda ne znamo puno o ekonomiji, ali zašto se zakonom ne propiše koliki postotak dobiti jedan grad mora uložiti u obrazovanje? Mislimo da ni jedan učenik ne bi ulagao u službene ručkove, fotelje, direktore, njihove pomoćnike i savjetnike. Ulagali bi u stipendije, obnovu škola, informatizaciju, topli obrok za sve. Ukoliko gradovi, općine i županije to ne bi mogli ispoštovati, tada se i ne bi mogli nazivati gradom, odnosno županijom, i bili bi pod direktnom upravom države (etouštede!).

Zar nije apsurd da jedan turistički grad kao što je Makarska ima ovakvu srednju školu; nema osnovnu opremu, a o sportskoj dvorani da ne govorimo? Voljeli bismo znati gdje odu sve te turističke boravišne pristojbe i porezi! Možda opet za proslavu neke obljetnice, spomenik ili renoviranje groblja (poštujemo pokojne, ali zar mladi nisu prioritet?). Zamislite, grade žičaru, a srednja škola izgleda ovako!!!

Ista je situacija kako na lokalnoj, tako i na državnoj razini; službeni automobili, uredi s kupaonicama, stolovi iz Skandinavije, a sve to od plaća naših roditelja. Žalosno…

Dakle, ministre Mornar, s dužnim poštovanjem, obavještavamo Vas da Vam vjerujemo. Vi budite naš predstavnik, odvjetnik. Vjerujte da imamo znanja i da nam ne treba tisuću i jedna provjera, jer se pravi znanstvenici trudom uvijek istaknu, ali nam trebaju svima jednake osnove, svima jednake škole, topli obroci. Ukoliko država to ne može ispoštovati, onda nam ni ona ne treba i idemo u neku drugu pronaći zidove, parkete, prozore, laboratorije i obrazovanje.

S poštovanjem,
Gimnazijalci Srednje škole fra Andrije Kačića Miošića, Makarska.

Fotografije derutne škole pogledajte ovdje.

L.B./izvor: Slobodna Dalmacija

foto: Srednja škola fra Andrije Kačića Miošića


Pročitajte još...

...Pismo učenice iz medicinske škole: strukovne srednje škole diskiminirane na državnoj maturi...

...'Jeste li vidjeli šta je pravo muško' – zabavan video rovinjskih srednjoškolaca promovira njihovu školu!...

...Novi trend srednjoškolaca - izbjegavanja mature i završnih ispita pomoću Twittera!!...

srednja škola fra andrije kačića miošića pismo ministru mornaru Makarska

Još vijesti