Slika nije pronađena
J.K. Rowling je britanska spisateljica i ime koje se krije iza serijala knjiga o Harryju Potteru. Sigurni smo da si to već sve znao/la i prije nego što smo ti mi rekli, jer ne postoji osoba koja nije čula za ovog čarobnjaka, a rijetki su oni koji nisu pogledali filmove i/ili pročitali knjige.

Harry Potter je jedna od onih stvari koje su obilježile prošlo desetljeće, ali i dan danas nastavlja s utjecanjem na živote ljudi koji postaju dio ovog čarobnog svijeta. Radi se o tolikom utjecaju, da se čak i znanstvenici bave ovim fenomenom.

Najnovije istraživanje je pokazalo da su fanovi ovog serijala, zaista bolje osobe od onih koji to nisu!

via GIPHY


Prije nego što ti kažemo kako su oni to znanstveno dokazali, probajmo malo logički razmišljati. Istina je da su čarobnjaci, pa čak i u svijetu Harry Pottera, jedna od onih 'ugroženih' skupina. Uzmimo još u obzir da se Harry i njegovi prijatelji cijelo vrijeme bore protiv Lord Voldemorta, koji pokušava očistiti svijet čarobnjaka od onih koji nisu čistokrvni čarobnjaci. Ako izuzmemo činjenicu da se radi o čarobnjacima, mogli bismo reći da se radi o (nažalost) čestim situacijama na koje se može naići u društvu.

Naravno, istraživanje spada pod socijalnu psihologiju, a članak u kojem je objavljeno, naslovljen je s 'Najveća čarolija Harry Pottera: Suzbijanje Presuda' (The Greatest Magic of Harry Potter: Reducing Prejudice). Rezultati istraživanja su pokazali da ljudi, koji su dulje vremena proveli u kontaktu s Harry Potter knjigama (ili filmovima), su razvili veću empatiju prema rubnim skupinama, kao što su imigranti, homoseksualci i izbjeglice. Vidjeli su ih u pozitivnijem svijetlu od ostalih te su suosjećali s njima i njihovim problemima. Također ih nisu vidjeli kao tabu temu, već kao obične ljude, što oni i jesu!

via GIPHY


Mi smo bili fanovi Harry Pottera i prije ovog saznanja i možemo potvrditi da je istraživanje u pravu, a nadamo se da možeš i ti!

Jesi li čitao/la knjige o Harry Potteru?

Foto: Giphy/Profimedia

A.Š.

Pročitaj još:
Kićenje čarolijom: cool nakit inspiriran Harryjem Potterom

Ljubav je magija: životne lekcije koje smo naučili iz priča o Harryju Potteru


Priča se nastavlja - J. K. Rowling izdaje dvije nove knjige o Harry Potteru

Istraživanje empatija harry potter