Slika nije pronađena

Na što prvo pomislite kada čujete riječi adrenalin, dobra zabava i vrhunsko sportskog umijeće? Osim tradicionalnih sportova, još se neke discipline mogu pohvaliti ovim epitetima, a riječ je naravno o onim ekstremnim, koje mnogi od nas obožavaju gledati, a samo oni hrabriji u njima i aktivno sudjelovati.

U ovu skupinu tako spadaju oni sportovi koji su vrlo rizični, a uključuju visoki stupanj fizičkog naprezanja, brzinu, visinu, specijaliziranu opremu i razne akrobacije. Natjecanja u ekstremnim sportovima nazivaju se X Games, a neki od najpoznatijih su bungee skokovi, skateboarding, snowboarding, sportsko penjanje, rafting, pustolovne utrke i padobranstvo.

Ako se do sada niste upoznali sa ovom vrstom sportskog natjecanja, vrijeme je da, barem na kratko, osjetite pravu adrenalinsku groznicu te testirate svoje mogućnosti. Spremni? Krećemo...

Snowboarding

Ovaj sport nastao je šezdesetih godina u SAD-u, a u program Zimskih olimpijskih igara ušao je 1998. godine. Snowboarderi stoje na dasci dugačkoj između 150 i 160 cm, a za razliku od skijaša, ne koriste štapove. Kako bi na dasci stajali po strani, nose posebno dizajnirane pancerice koje su zakvačene za dasku pomoću vezova. Snowboard je tako kombinacija surfanja, skejtinga i skijanja, a najveće snowboard natjecanje održava se u Innsbrucku u Austriji, gdje se tradicionalno okupljaju najbolji rideri te brojni fanovi ovog olimpijskog sporta.

Skateboarding

Ljubitelji ovog sporta sigurno će vam reći da skejtanje nije samo sport, već stil života. Skateboarding se dijeli u 3 discipline, 'street skateboarding' koji se izvodi na ulici ili u skate parkovima, 'vert' koji označava vožnju na rampi uz izvođenje skokova i trikova u zraku te 'spust', koji ima samo jedno pravilo, spustiti se što brže od točke A do točke B.

Koliko je skejtanje popularno, govori činjenica da skateri imaju i svoj dan, koji se u cijelom svijetu zove 'Go Skateboarding Day', a obilježava se 21. lipnja.

Sportsko penjanje

Ova disciplina razvila se iz alpinizma, a karakterizira je slobodno savladavanje penjačkih smjerova bez korištenja tehničke opreme za napredovanje prema cilju, već samo kako bi se spriječili mogući padovi. Penjačima je tako cilj popeti se slobodnom tehnikom, bez obzira na visinu uspona. Prvo natjecanje održano je 1985. godine u Italiji, a od tada sportsko penjanje osvojilo je brojne entuzijaste, kako rekreativce, tako i profesionalce.

Pustolovne utrke

Poznate su i kao kombinacija više sportskih disciplina, kao što su orijentacija, navigacija u prirodi, trčanje, vožnja bicikla, veslanje te penjanje. Mogu biti organizirane kao sprint utrke, koje obično traju nekoliko sati, ali i kao ekspedicijske utrke, koje znaju potrajati oko desetak dana. Natjecatelji obično nastupaju u timovima, koji su u pravilu brojniji što su trke duže, tako da kod višednevnih mogu sadržavati i do pet članova.

Koji sport se tebi najviše sviđa, baviš li se kojim?

Sonja Curi
Foto: Sxc.hu

ekstremni sportovi

Još vijesti