Slika nije pronađena

Za samo nekoliko minuta, srećom,  Tehnološku školu i prirodoslovnu gimnaziju 'Ruđer Bošković' u Osijeku stiglo je vozilo Hitne pomoći kad je maturantici pozlilo nakon što je konzumirala opasni osvježivač zraka.

Došla je i policija, a nije dugo trebalo da ravnateljica Vlasta Opačak sazove roditeljski sastanak s upozorenjem: Sljedeći učenik koji se nađe u sličnoj situaciji bit će isključen iz škole – prenosi Glas Slavonije.

'Srećom, ovaj je put prošlo benigno, a uz tu maturanticu osvježivač je konzumirao još jedan naš učenik. Dobro je što su istoga dana vraćeni kući iz bolnice, a kad smo s njima razgovarali i upozorili ih da je u veljači 15-godišnjak u Zagrebu umro nakon konzumacije osvježivača zraka, priznali su da su imali želju kušati tu supstancu. U našoj školi ovo se dogodilo prvi put i bili smo uplašeni, a mogu reći i da su roditelji bili vrlo iznenađeni i nisu očekivali takve informacije. Znaju da njihova djeca puše cigarete i konzumiraju alkohol, ali nisu vjerovali da se i ovo događa' upozorila je Opačak.

Ravnateljica dodaje kako je, s obzirom na to da je riječ o maturantima, odlučeno da će to dvoje učenika proći bez isključenja, no za sve ostale eventualne slučajeve u budućnosti izdana je mjera upozorenja.

Međutim, ravnateljica drži da je problem u činjenici da spomenuti osvježivači zraka koji se prodaju u tzv. smart shopovima, nisu kriminalizirani kao druge supstance. Relativno dostupna cijena i činjenica da ih je moguće kupiti bez poteškoća s razlogom plaši roditelje. Tako A.G. (podatci poznati redakciji), majka učenika spomenute škole, kaže kako ranije nije bila upoznata s ovim problemom i smatra da je kontrola roditelja nužna. Istog je mišljenja i dr. Marija Kribl, voditeljica Centra za zdravstvenu zaštitu mentalnog zdravlja u Osijeku, koja upozorava na problem što se nakon sve učestalijih konzumacija osvježivača zraka konzumenti s roditeljima ne upućuju u Centar.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Foto/Izvor: Glas Slavonije
I.N.

Pročitajte još:

Zagrebački tinejdžer umro nakon što je pušio sintetički kanabis

VIDEO: Evo kako pluća izgledaju nakon samo 60 cigareta

Pušenje sve manje cool: samo 9% tinejdžera puši

osvježivač zraka maturanti

Još vijesti