Slika nije pronađena

Dvije mlade djevojke iz Hrvatske već godinu i pol rade na svojoj knjizi, koja sada samo što nije izašla. Ususret izlasku knjige pokrenule su Instagram profil na kojem pokazuju kako je tekao cijeli proces pisanja – sve od samog početka kada je jedna od njih došla na tu ideju.

Uskoro će na svjetlo dana izaći knjiga dviju autorica koje za sada ne žele otkriti ništa o sebi, ni svoja imena, ni kako izgledaju – ništa. Još se ne zna ni naziv knjige, ali zna se kako je tekla cijela priča oko njenog stvaranja. Čini se jednostavno napisati knjigu, ali je li stvarno tako? One su odlučile pokazati sve, bez skrivanja ičega – kako onih lijepih situacija, tako i onih ružnih kada se nisu slagale oko nečega.

Cijeli su proces nastanka knjige odlučile prikazati putem profila na društvenim mrežama – na Facebooku i na Instagramu. Radi se o prvome od pet romana koji na potpuno realan način prikazuju život u Hrvatskoj iz perspektive mlade osobe.
Jeste li ikada razmišljali kako stvarno izgleda pisanje knjige?


Što mislite koliko bi ljudi gledalo proces pisanja i stvaranja Harry Pottera ili Igre prijestolja ili Gričke vještice? Zamislite da možete vidjeti kako je Mariji Jurić Zagorki pala ta ideja na um, kako je stvarala likove, o čemu je razmišljala, kako ih je odlučila smjestiti baš u Zagreb, Varaždin, Beč, Beograd, Karlovac i tako dalje. Izgleda da su društvene mreže odličan način da se to pokaže.

Kada biste morali zamisliti kako izgleda pisanje knjige sigurno bi imali neku filmsku predodžbu u kojoj su tu nekakve poetske spisateljske blokade, teški trenutci iz kojih se autor nekako jedva izdigne, pa onda silna odbijanja izdavača, dok te jedan ne prepozna i okrene to sve na neku veličanstvenu priču o uspjehu. Tko zna može li se takvo nešto uopće dogoditi u Hrvatskoj?

 

Što je Put rukopisa?

Možda ste na Instagramu ili Facebooku vidjeli novi profil pod nazivom Put rukopisa (@put.rukopisa) na kojem dvije cure rade baš to. Prikazuju cijeli proces nastanka njihove knjige. Ne radi se o profilu koji je preko noći postao nešto veliko i kojeg od jednom prate milijuni, ali nama se čini kao nešto dosta zanimljivo jer izgleda kao da im se sve slaže kako treba.

Trenutno to može završiti kao nešto što će ostati samo na ovome ili može postati nešto stvarno veliko u što onda imate pristup od samog početka. Svima koji vole čitati ili pisati, u oba slučaja poprilično zanimljivo.


Što se nama svidjelo u ovoj priči?

Cijeli je profil osmišljen na način da se u bilo kojem trenutku možete uključiti u priču. Odnosno, ako krenete od prve objave i čitate redom dobivate zaokruženu cjelinu nastanka jedne knjige. Cijela je priča prikazana kao razgovor između dvije autorice koje imaju interesantan način komunikacije, a ako pogledate profil detaljnije možda shvatite gdje se vidi put.

U svakom slučaju za sada zanimljiva priča koja se događa u Hrvatskoj. Vidjet ćemo kako će završiti.


Foto: Promo/ Instagram

M.T./ PR objava

Pogledajte još:

Fanovi knjiga o čarobnjaku Harryju Potteru su dokazano bolji partneri u vezama - evo i zašto

Nema više čekanja na red u knjižnicama – portal eLektire je proširio svoju ponudu knjiga

Što raditi tijekom praznika? 10 cool knjiga uz koje ćete zaboraviti na dosadu

Hrvatska pisanje knjige knjiga put rukopisa proces

Još vijesti