Slika nije pronađena

Kada bismo napravili anketu čips bi vjerojatno bio na samom vrhu omiljenih tinejdžerskih grickalica ili odmah uz bok kokicama i kikirikiju. Popularan je, ali opet tako – nezdrav.

Znate li sljedeće o čipsu?

 1. Prvi čips je napravio Indijanac George Crum iz Saratoga Springa 24. kolovoza 1853. godine. Nazvao ga je 'Saratoga čips'. Naime, iziritiralo ga je što je u restoranu jedan gost stalno vraćao pomfri s pritužbom da je predebeo. Na kraju je krumpir izrezao na vrlo uske ploške i ispržio ih, što je postalo pravi hit.
 2. Tek je 1926. godine Laura Clough Scudder došla na ideju da prodaje čips u papirnatim vrećicama, sličnima onima kakve danas poznajemo.
 3. Najveći čips na svijetu napravljen je 3. lipnja 1991. godine. Napravili su je u kompaniji Proctor and Gamble, koji su tada bili vlasnici Pringles čipsa. Čips je bio velik 0,6 X 0,3 metra, odnosno kao 80 običnih, mali Pringles čipseva.
 4. Najveća vrećica puna čipsa napravljena je 2003. godine u Ohioju, a težila je gotovo 500 kilograma!
 5. Najveća kolekcija praznih vrećica čipsa nalazi se u Njemačkoj. Ondje je i organizirana izložba na kojoj je vlasnik vrećica Bernd Schikora izložio svoje vrećice. Izložba je nazvana 'Snap! Towards the cultural history of a snack', a bilo je 2,000 vrećica čipsa.
 6. 2006. godine čak 69 posto obroka koje djeca nose u školu u Velikoj Britaniji sadržavalo je čips! Nakon ovog šokantng saznanja krenulo se s kampanjom kojom se djecu i roditelje željelo informirati o štetnostima za zdravlje ove omiljene grickalice.
 7. Jedete li često čips, kroz godinu dana popijete pet litara ulja koje je čips upio za vrijeme prženja. Primjerice, pakovanje čipsa od 35 grama sadrži  i dvije i pol žličice ulja. Pakovanje od 50 grama sadrži tri i pol žličice ulja.
 8. Znate li da u nekim vrstama čipsa ima – svinjetine? Naime, istraživanja su pokazala da se u proizvodnji nekih čipseva koristi emulgator E474 koji se dobija od svinja, a sve to kako bi se na čips lakše vezala sol i ostali dodaci. Nažalost, često ovaj emulgator nije naveden na markici proizvoda.
 9. Petina mladih Britanaca jede po dva pakovanja čipsa dnevno.
 10. Svake tri minute u Velikoj Britaniji se pojede tona čipsa!
 11. Jedan od najopasnijih satojaka čipsa je akrilamid, a nalazi se u njemu zbog tretiranja krumpira na temperaturi višoj od 100 stupnjeva Celzijevih. Akrilamid izaziva tumor i potencijalno je neurotoksična supstanca.
 12. U jednom se istraživanju pokazalo da je čips prava katastrofa za liniju. Svaka porcija čipsa (30 grama) znači poslije četiri godine 770 dodatnih grama. Naime, u istraživanju je sudjelovalo 120,000 ljudi punih 20 godina, a željelo se utvrditi što najviše deblja. Upravo je čips na vrhu ove neslavne ljestvice.
 13. Čips predstavlja pravu energetsku bombu. Razlog leži u činjenici što se ploške krumpira duboko prže u biljnom ulju upijajući velike količine masnoća. Pri tome dobar dio masnoća čine zasićene masne kiseline dokazano nepovoljnog učinka na zdravlje srca i krvnih žila.

Stoga, sljedeći put umjesto omiljenog čipsa svakako izaberite onaj voćni – primjerice od jabuka, koji je sušen, a ne pržen u masnoći te nema soli. Međutim,  i s njim treba biti oprezan jer može sadržavati prevelike količine šećera. Stoga, ako doista želimo znati što jedemo, najbolje se prihvatiti kuhinje i sam napraviti svoj čips!

N.LJ.J.
Foto: Photoxpress.com

čips Hrana