Slika nije pronađena

Nikada ne bismo ni pomislili da naš mobitel može biti uzrok suhe kože, iritacije, starenja i crvenila, ali znanost nikada ne laže. Moramo priznati kako ovisni smo o svojim mobitelima. Ne idemo nigdje bez njih i često se desi da cijeli dan provedemo buljeći u te male ekrane, a možemo biti mnogo produktivniji.

Te su činjenice svjesni i znanstvenici koji su počeli provoditi istraživanja vezana uz utjecaj koji na kožu ima takozvano 'plavo svjetlo' koje emitira mobitel. U nastavku donosimo sve informacije koje trebate znati o negativnom utjecaju plavog svjetla te kako prevenirati i umanjiti štetu koju našoj koži uzrokuju mobiteli.

Što je plavo svjetlo i kako ono utječe na kožu?
Plavo svjetlo je svjetlo koje mobitel emitira svaki puta kada ga upalimo. Naziva se još i vidljivim svjetlom jer je, za razliku od primjerice UV zraka, vidljivo golim okom. No, baš kao i UV zrake, i plavo svjetlo je snažno te može itekako utjecati na stanje vaše kože, posebice ako ste neprestano izloženi njegovom zračenju. Dermatolozi ističu kako plavo svjetlo smanjuje količine kolagena i elastina u koži te može uzrokovati upale. Te upale mogu poremetiti razinu hidratacije u koži, a plavo svjetlo utječe i na ispravno zacjeljivanje rana. Dakle, svi ti procesi mogu dovesti do suhe i iritirane kože, pospješuju stvaranje bora i pokazivanje znakova starenja, ali utječu i na crvenilo i hiperpigmentaciju.
 

Nije sve tako crno (tj. plavo)
Prije nego što počnete paničariti, uzmite u obzir kako su istraživanja dokazala kako je potrebna natprosječna izloženost ovim zrakama kako bi spomenute posljedice bile vidljive. Stoga, ako se odviknete besciljnog gledanja u mobitel, posljedice po vašu kožu i neće biti tako strašne. Štoviše, plavo svjetlo se katkad koristi i u dobre svrhe – dermatolozi ga ponekad koriste i u borbi protiv bakterija koje uzrokuju akne. Ipak, buljenje u mobitel definitivno utječe na stanje kože, čak iako plavo svjetlo nije uzrok; ovisnost o mobitelu često je povezana s određenim negativnim osjećajima – umor, nesanica, monotonija, prejedanje, iritabilnost i slično, a naše unutarnje stanje obično se odražava na koži. Osim toga, buljenje u mobitel nam plijeni svu pažnju pa često nismo niti svjesni kako smo stvorili određene loše navike koje također utječu na našu kožu: trljanje očiju, nepotrebno diranje i češkanje lica rukama kojima diramo i mobitel, a mobitel je poznat kao leglo štetnih bakterija.


 
Što učiniti?  
Iako nema razloga za strah da će vam plavo svjetlo nepovratno uništiti kožu, ipak je potrebno razviti zdrave navike zbog kojih će vam koža biti zahvalna.
1.Odložite mobitel
Jednostavno reći, a tako teško učiniti. No, zamislite samo što sve možete učiniti kada su vam obje ruke slobodne. Ako vam treba dodatni poticaj, zapamtite da prosječna mlada osoba mobitel pogleda 150 puta dnevno. Po prvi puta u povijesti biti ispodprosječan jest za pohvalu. Osim toga, vaša ispodprosječnost će oporaviti i sačuvati vašu kožu.

2.Uključite filtar plavog svjetla
Jeste li znali da mnogi mobiteli imaju opciju da se zračenje plavog svjetla značajno smanji? Potražite tu opciju na svom mobitelu, a ako ju nemate, postoje aplikacije koje čine istu stvar.

3.Koristite kremu za zaštitu
Pronađite kremu za zaštitu od sunca koja u sebi sadrži zaštitne faktore za UVA, UVB i HEV zračenja kako biste se zaštitili i od sunca, ali i od negativnog zračenja svog mobitela.

4.Obnovite hidrataciju dok spavate
Ako mobiteli zaista dehidriraju kožu, onda tu hidrataciju trebate vratiti navečer nakon cjelodnevnog korištenja pametnih telefona. Prije spavanja koristite kreme, serume i maske koji će obnoviti vašu kožu preko noći i pripremiti ju na još jedan novi dan korištenja mobitela.

Foto: Shutterstock.com - Olena Zaskochenko/ Giphy

M.B.

Pogledajte još:

Svi smo krivi! Ovih 5 grešaka svi radimo kod korištenja mobitela – nismo ni svjesni što si radimo

Makni se malo od ekrana i radi stvari s ove liste: 11 stvari koje možeš raditi doma, a da ne uključuju mobitel!

Tvoj mobitel je već star i nikakav? Na ovih 6 načina mu možeš vratiti sjaj

mobitel utjecaj na tebe ekran tvoja koža

Još vijesti