Slika nije pronađena

Trećinu života provedemo u svojoj sobi, a vjerovali ili ne, ona je leglo bakterija, klica i grinja.

No, ovo ne mora biti izgovor za sve one koji ne vole spremati sobu i koji se žele voditi parolom 'ionako mi je soba puna grinja' jer čišćenje može pomoći (ne puno, ali ne odmaže). Nažalost, u sobi u kojoj spavamo kao da se nalaze sve bakterije ikad, a njih udišemo, a i spavamo s njima.

Premda o ovome ne razmišljamo često, naša soba bi pod povećalom mikroskopa bila totalno prljava iako smo možda čistunci. Upravo zato valja znati sve odvratne činjenice o sobi u kojoj spavamo:


Spavamo s 1,5 milijuna grinja i to svaku večer

Ako vas je ovo prestrašilo, slijede malo bolje vijesti: znanstvenici savjetuju da je za smanjenje grinja idealno ne namjestiti krevet ujutro. Radi se o tome da grinje traže toplo i vlažno okruženje za život, a kada ne namjestimo krevet tada vlažno mjesto neće moći naći. Polako će dehidrirati i na kraju umrijeti.

Tepih ima 4 tisuće puta više bakterija nego wc

O ovoj činjenici ne smijemo misliti dok bosi hodamo preko tepiha jer ćemo totalno izludjeti. Rješenje za bakterije na tepihu ne postoji skroz, ali stručnjaci preporučuju da se tepih usisava najmanje jednom tjedno kako se ne bi došlo do velikih nakupina bakterija.


Osim tepiha i mobitel je prljaviji od wc školjke

Najgore je to što mobitel prislanjamo uz lice, stavljamo ga na noćni ormarić, ispod jastuka i druge stvari, a ustvari bi ga trebali očistiti Domestosom. Ovo posljednje je šala jer pokušavamo dočarati koliko je mobitel prljav zapravo, ali stručnjaci preporučuju da treba često proći maramicama za dezinfekciju po mobitelu.


Krevet je idealan dom za grinje

Sudeći po istraživanju britanskog specijalista za madrace, u madracima starim osam godina nalazi se više otprilike 4,5 kilograma mrtve kože. Za čišćenje madraca on preporučuje crijevo od usisavača kojim treba temeljito proći preko cijelog madraca, a to znači i sa strane.Naša pidžama na sebi ima hrpu bakterija

Istraživanje tvrtke za madrace Ergoflex pokazalo je da prosječna žena ide u istoj pidžami na spavanje barem 17 puta za redom. Na pidžamama su pronađene stanice mrtve kože, bakterije pa čak i mikroorganizmi u kombinaciji s bakterijama poput stafilokoka. Kako bi to izbjegli, pidžamu trebamo prati svaka tri dana.

Ljudi `proizvode` preko 98 tisuća litara znoja u krevetu godišnje

Upravo zbog toga je krevet idealan za nastanak različitih gljivica, ali i neugodnih mirisa. U borbu protiv smrada trebalo bi poći sprejem poput onog za dezinfekciju te njime poprskati madrac. Takvi sprejevi su sigurni jer na tkanini ubijaju neugodne mirise.


Spavanje s kućnim ljubimcem može biti štetno

Sudeći prema istraživanju veterinarske i zdravstvene ekspertice, dr. Jane Heller sa Sveučilišta Charles Sturt, kaže da bilo kakav blizak kontakt s kućnim ljubimcem na nas može prenijeti klice. Pritom se misli na spavanje s kućnim ljubimcima jer nam mogu prenijeti parazite pa je dobro oprati posteljinu jednom tjedno ako spavamo sa psom.

spavaća soba odvratne odvratne činjenice o sobi

Još vijesti