Slika nije pronađena
Jeste li ikada osjetili želju za putovanjem u nepoznata prostranstva Svemira u potrazi za velikom avanturom? Jeste li ikada poželjeli putovati brzinom većom od brzine svjetlosti – tzv. Warp pogonom? Ili ste jednostavno zamišljali život 100 ili čak 300 godina u budućnosti? Sve to možete iskusiti s vrlo osebujnom posadom svemirskog broda Enterprise. Naravno radi se o legendarnoj, američkoj, znanstveno-fantastičnoj seriji “Zvjezdane staze” (Star Trek). 

Serija “Zvjezdane staze” prvi puta je počela s prikazivanjem 60-ih godina 20. stoljeća. Tvorac, a ujedno i producent serije, je Gene Roddenberry, a snimljena je po originalnoj seriji “Star Trek: The Original Series” koja se prikazivala od 1966. do 1969. godine. Iz nje je nastalo još 5 serija, 11 filmova te nebrojeno mnogo knjiga i računalnih igara.
Neke od serija su: “Star Trek: The Next Generation” te “Star Trek: Deep Space 9”. Najnoviji Star Trek filmovi, “Star Trek” (2009), te “Star Trek: Into Darkness” (2013), mnoge su mlađe generacije upoznali s velikim projektom “Star Trek” koji traje već pola stoljeća i još nesumnjivo osvaja publiku.

Misija svemirskog broda Enterprise je istraživati nove svjetove i civilizacije te putovati u prostranstva koja još ni jedan čovjek nije posjetio, što je također i moto uvodne špice serije. Zvjezdane staze nisu samo znanstvena fantastika već i jedna vrlo poučna tv serija. Lik kapetana Enterprise-a Jamesa T. Kirka  prikazuje jedan moralni ideal kojem bi ljudi zapravo trebali stremiti. Serija prihvaća različitosti, propagira univerzalnu jednakost i miroljubivu politiku. Sve svemirske probleme posada rješava s visokom dozom moralnosti, tolerancije i etičnosti. Likovi serije su različitih nacionalnosti i rasa: poručnica Uhura je crnkinja, poručnik Sulu Japanac, poručnik Chekov Rus, strojar Scott je škotske nacionalnosti te naravno uvijek logični prvi časnik Vulkanac Spock koji je priča za sebe. 

Obzirom da je stvarao seriju 60-ih godina prošlog stoljeća, tvorac “Zvjezdanih staza” Gene Roddenberry, neke je događaje u budućnosti stavio u povijesni tok 20. stoljeća kao npr. Eugeničke ratove koji su se, prema Roddenberryju, vodili 90-ih godina 20. stoljeća. Iako Roddenberry nije pogodio neke događaje iz budućnosti, zanimljivo je kako su se neke stvari koje se pojavljuju u seriji kao npr. komunikatori koji su vrlo slični današnjim mobitelima, univerzalni prevoditelj itd. ostvarile razvojem tehnologije kroz godine.

Live long and prosper!

Petra L.

serije Filmovi Star Trek

Još vijesti