Slika nije pronađena

Šminka je u današnje vrijeme postala dio svakidašnjice prosječne 12-godišnjakinje. Je li nam to potrebno? Ispričat ću vam jedno svoje iskustvo.

via GIPHY


-zašto sam se počela šminkati

U početku osmog razreda počela sam se baš kompletno šminkati. Tekući puder, korektor, puder u kamenu, bronzer, maskara... Izgledala sam si odlično. Ja ustvari uopće nisam imala loše lice (nisam imala prištiće, crvenila...)

Zašto sam se počela šminkati? To stvarno i mene zanima. Očito sam svakog dana počela stavljati sve više i više proizvoda na lice. Ugledala sam se na Youtuberice i ostale djevojke koje se predivno šminkaju. Zato sam počela i ja.

via GIPHY


-uništila sam si lice

Na svaki trening sam išla bez šminke.Možda tek u početku školske godine kad sam držala prijateljičin mobitel u ruci, slučajno sam opalila selfi. Taj moj propali selfi poslala mi je na Messenger. Možda mjesec dana poslije otišla sam u naše podijeljene fotografije i vidjela taj svoj selfi. Ispala sam strasno, ali sam se šokirala onime što sam vidjela. Dok se još nisam šminkala imala sam predivno glatko lice bez imalo nečistoća. I shvatila sam da sam si potpuno uništila lice. Moje lice je od šminke bilo puno nekog crvenila, imala sam neke glupe prištiće, ma svašta.


-da li mi je to sve potrebno?

Slojevi pudera ne daju našoj koži da diše. Zato sam si ja i uništila svoju kožu. Odlučila sam da se više neću toliko šminkati.  Počela se puno više brinuti o svom licu (napisat ću u sljedećem članku kako se brinem o svojem licu). Zadnjih mjesec dana u školu se uopće nisam šminkala, vrlo rijetko sam stavila nešto malo korektora na podočnjake ili malo maskare. Svaki dan sam se gledala bez imalo šminke i postala sam sama sebi lijepa. Prihvatila sam se takvu kakva jesam. Na Božić sam se opet kompletno našminkala i bila sam si posebno lijepa, izgledala sam drugačije nego ostalih dana. Da sam se svih ostalih dana prije i poslije Božića šminkala onoliko koliko i na sam Božić, na taj dan Božića bila bi obična.

via GIPHY


-ni ti nisi ružna

Svatko je lijep na jedinstven način. Mladi smo. Toliko šminke nam nije potrebno. Ako se svakog dana šminkaš, jedan dan u školu odi bez imalo šminke. Sebi i svojim prijateljima bit ćeš čudna, ali ako se na kroz nekoliko dana potpuno prestaneš šminkati, naviknuti ćeš se. Ako sad misliš: "Ja ne mogu bez šminke, ja sam ružna". Ne, nisi ružna, lijepa si. Ali sama sebi si postala lijepa samo sa šminkom jer si se tako navikla. Barem sad dok su praznici budi bez šminke i svaki put kad se pogledaš u ogledalo reci sama sebi: "Lijepa sam i bez šminke". S vremena na vrijeme to ćeš sama zaključit :)


-imaš problematično lice?

Ako imaš takav slučaj i bojiš se da će drugi vidjeti brdo tvojih bubuljica i ostalih nepravilnosti na licu, nemoj to skrivati, nego se potrudi da to nestane. Umjesto da si kupiš novi tekuću puder, kupi si neku masku, dobru kremu, sredstvo za čišćenje.. Odi u ljekarnu i posavjetuj se sa stručnom osobom, rado će ti pomoći. Time što se šminkaš i na lice nanosiš slojeve svega i svačega napravit ćeš još goru stvar. Zato se trebaš stvarno potruditi za svoje lice. Za svoje LIJEPO lice!

via GIPHY


lice šminka iskustvo

Još vijesti