Slika nije pronađena
Hrpa istih savjeta za koje svi mislimo da su glupi. No, jesu li zapravo? Je li istina kada vam netko kaže da ako ne voliš sebe da će te i drugi gledati takvim očima? Ima nešto istine u tome. Krenimo ispočetka!

Zašto gubimo samopouzdanje? Je li to zbog drugih osoba koje nas žele povrijediti? Ili tipa ono 'Ružna si!'. Počinju li se takve rečenice ponavljati svakodnevno, od ljudi koje poznajemo, to nas počinje povrjeđivati. Kada nam netko to kaže, polako počinjemo vjerovati u to. Gledati sebe i svoje tijelo na drugačiji način. Pronalaziti mane. Kada ih nađemo, pokušavamo ih prikriti, ukloniti. Ne uspijeva li nam, postajemo tužni. Gubimo samopouzdanje. Radi li se o nečem velikom na našem tijelu počinjemo se povlačiti u sebe. To nikako ne vodi na dobar put. No, imamo li dovoljno samopouzdanja u trenutku kada nam netko to kaže i odgovorimo li mu natrag lijepim riječima, problem smo usjekli u korijenu. Možda ćemo se pitati zašto je osoba to rekla no, nakon nekog vremena ćemo zaboraviti.

Ne sviđa ti se što imaš male grudi? Misliš da imaš previše kilograma? Misliš da si premršava? Dečki, niste zadovoljni sa svojim trbušnjacima? Ne sviđaju li vam se vaši bicepsi? Nemate savršeno tijelo?

Netko ti je rekao da si debela? Da imaš 'šlaufiće' na trbuhu? 'Okej. Hvala što me gledaš!' – tako trebamo uzvratiti. Stvarno imaš 'šlaufiće' na trbuhu? Sviđa ti se crop top? Zašto ga ne nositi? Obuci ga! Pokaži da si jača od svih ružnih komentara i izađi na ulicu! Vidjet ćeš – osjećat ćeš se bolje i mamiti poglede drugih – u dobrom smislu! Pokušaj!

via GIPHY


Zašto se zamarate s time? Zato što Kendall Jenner na Instagramu ima 'savršeno' tijelo? Ili zato što se bojite prihvatiti svoje tijelo i mislite na nećete biti prihvaćeni u društvu? Sasvim normalno. No, moramo zapamtiti jedno: moramo zavoljeti sebe i svoje tijelo. Ne smijemo se zamarati fotošopiranim fotografijama na društvenim mrežama te nadmetanjem modnih trendova od 'viših osoba'. Ako nam se ne nešto ne sviđa, zašto to nositi? Jer nam drugi tako kažu? Jer modne ikone to nose? NE! Obuci ono što ti se sviđa! Ono u čemu se osjećaš najbolje! Vidjet ćeš veliku promjenu na sebi! Budi drugačija!

Ljudi, budimo ono što jesmo. Prihvatimo sebe i svoje mane. Mnogi će pomisliti da je lako ovo samo napisati, a puno teže pretvoriti u stvarnost! Slažem se. No, uvijek imajte osobu pored sebe koja vas voli onakve kakvi jeste. Ta osoba će vam biti podrška za cijeli život! Nemate takvu osobu? Imate, samo trebate otvoriti oči. To može biti vaša majka, sestra, najbolja prijateljica odnosno prijatelj! Ako u krajnjem slučaju niste zadovoljni svojim tijelom možete početi mijenjati neke stvari; ako stvarno imate previše kilograma i mislite da to šteti vašem zdravlju – naravno da ćete se početi zdravije hraniti i vježbati, ali samo zbog sebe samog. Imate li nekakve manje nepravilnosti na tijelu – uklanjajte ih zbog vas samih. Ali u svakom slučaju pogledajte se u ogledalo i recite 'To sam ja. Nitko me ne može promijeniti. Takva/takav sam. Volim sebe i svoje tijelo!'. Ponovite to svako jutro i večer ispred ogledala i osjećat ćete se bolje. Možda zvuči glupo, no pokušajte! Što možete izgubiti? Unesimo pozitivu u ovaj svijet!


via GIPHY


Voliš pisati? Ili pak više voliš snimati videe? Oduvijek te zanimalo kako bi bilo biti novinar? Ovo je prilika da se okušaš u novinarskom poslu i vidiš jesi li stvoren/a za to. Teme su po tvom izboru, to može biti moda, savjeti, glazba, zanimljivosti, DIY, škola, tehnologija... sve što zanima tebe i ostale tinejdžere!

Svoj članak ili video možeš nam poslati na mail novinar@teen385.com ili u inbox na Facebook stranicu Teen385.com.

Foto: Profimedia/Giphy

Petra Kerman

Provjeri i ostale tekstove naših Teen novinara...

LUDE KONTURE Novi oblik umjetnosti koji svi mogu kopirati i – izgleda odlično!

Negativne strane Interneta iz prve ruke – jeste li svjesni što su nam donijeli guglanje i stalkanje?

Kad ti je moto 'YOLO' – sve čari i razočaranja s maturalca iz iskustva tinejdžerice

teen novinar zavoli sebe motivacija samopouzdanje

Još vijesti